DISTURBIS ARRAN D'UNA DECISIÓ POLÈMICA

Les protestes s'estenen per tots els EUA

Obama condemna la violència de dilluns, però s'ofereix a treballar per millorar les relacions de comunitats negres amb la policia

L'agent blanc exonerat diu tenir "la consciència tranquil·la" i assegura que no hi va haver un component racial en les seves accions

3
Es llegeix en minuts
IDOYA NOAIN / NOVA YORK

Un dia després que un gran jurat decidís no imputar un agent blanc per la mort d'un adolescent negre desarmat a Ferguson (Missouri), les protestes han tornat aquest dimarts al suburbi de Saint Louis, encara que molt més moderades que dilluns, i s'han estès per tots els Estats Units, amb marxes pacífiques organitzades en 21 ciutats com Nova York, Los Angeles, Seattle, Washington DC, Boston, Baltimore i Denver.

A Ferguson s'ha triplicat la presència de la Guàrdia Nacional fins als 2.200 militars i encara que hi ha hagut alguns arrestos i moments de tensió i s'ha tornat a usar gas lacrimogen per dispersar els manifestants, no s'ha repetit la violència de dilluns. Mentrestant, a la resta del país s'han multiplicat marxes, la majoria també pacífiques, en què hi ha hagut alguns arrestos i dispersions amb gasos lacrimògens.

A Nova York, per exemple, els manifestants han tallat el trànsit a Times Square, al pont de Brooklyn i en un dels túnels que uneixen la ciutat amb Nova Jersey, i hi ha hagut concentracions en diferents parts de la ciutat, incloent-hi una que ha guardat silenci davant la seu de les Nacions Unides durant quatre minuts i mig, el temps simbòlic amb què es marquen les 4,5 hores que va estar al carrer el cos de Michael Brown el 9 d'agost.

També hi ha hagut simbolisme a Chicago, on ha tingut lloc una seguda davant la casa de l'alcalde que pretén durar 28 hores, l'interval en què, segons un estudi, mor als EUA una persona negra a mans de la policia o de vigilants. A la capital les protestes han arribat fins a la Casa Blanca i la National Portrait Gallery. Mentrestant, a Califòrnia, els manifestants han tallat una autopista a Oakland, i a Los Angeles, escenari el 1992 dels pitjors disturbis racials recents després de l'exoneració de quatre agents que van propinar una brutal pallissa a Rodney King, hi ha hagut enfrontaments amb la policia.

CRIDA D'OBAMA

El president dels Estats Units, Barack Obama, s'ha tornat a referir a la tensió racial a Chicago, on ha anat per participar en un acte per explicar la reforma de la immigració. Obama ha condemnat fermament els esclats de violència de dilluns a Ferguson, però ha allargat la mà als que protesten pacíficament. "Les frustracions de la gent tenen les seves arrels en problemes reals amb els quals hem de lidiar", ha assegurat, per anunciar que ha sol·licitat al seu fiscal general, Eric Holder, posar en marxa reunions regionals amb forces de l'ordre, líders comunitaris i activistes per "reforçar la confiança" en comunitats de color, la primera de les quals se celebrarà la setmana que ve a la Casa Blanca.

"Sabem que si entrenem apropiadament la policia milloren les seves pràctiques i això fa que la gent senti que el sistema és més just --ha dit--. Sabem que quan tenim una força policial representativa de les comunitats que serveix això fa una diferència. I sabem que quan hi ha transparència i responsabilitats quan passa alguna cosa, això també marca una diferència", ha assenyalat el president.

PARLA WILSON

Notícies relacionades

Poc abans que parlés Obama, la cadena ABC ha emès la primera entrevista concedida per Darren Wilson, el policia blanc que va disparar a Brown. En l'entrevista l'agent assegura que té "la consciència tranquil·la" pel que va passar el 9 d'agost, reitera que va témer per la seva vida, que va actuar "de la manera per a la qual havia estat entrenat" i nega que hi hagués un component racial en les seves accions. A més, assegura que hauria actuat exactament igual si Brown hagués estat blanc.

"La meva feina no és quedar-me assegut esperant. Vaig creure que era el meu deure perseguir-lo. Se'ns entrena per fer això", ha dit Wilson, que va sortir del seu cotxe patrulla després d'un enfrontament amb Brown. "Sé que vaig fer bé la meva feina", ha insistit.