TRANSPARÈNCIA A LA UE

Els comissaris europeus faran públic amb quins lobbistes es reuneixen

Gabinets i directors generals també publicaran a la web de la Comissió la seva agenda de reunions

1
Es llegeix en minuts
MONTSE MARTÍNEZ / BRUSSEL·LES

A ningú se li escapa el pes dels 'lobbies' Brussel·les, bressol de legislació que, en moltes ocasions, afecta el sector privat. En un intent de vendre transparència, la Comissió Europea (CE), que s'acaba d'estrenar, ha anunciat que, a partir de l'1 de desembre, els comissaris, els membres dels gabinets i els directors generals faran públic amb qui es reuneixen.

Ha estat la mà dreta del president Juncker, el vicepresident primer de la Comissió, Frans Timmermans, l'encarregat de fer l'anunci després de la reunió setmanal del col·legi de comissaris.

L'holandès Timmermans ha assegurat que la iniciativa respon al dret que tenen els ciutadans a saber amb qui es reuneixen els seus dirigents comunitaris i tenir clar a quins interessos responen els diferents grups de pressió. Està previst que la publicació de les agendes es porti a terme a la web de la Comissió Europea.

L'anunci arriba en un moment en què la institució necessita un particular rentat de cara després de l'erosió que ha suposat per al seu president, Jean-Claude Juncker, la constatació internacional que mentre era el primer ministre de Luxemburg i president de l'Eurogrup --ministres d'Economia de la zona euro-- el seu Govern va firmar acords secrets amb 340 grans empreses de tot el món d'avantatges fiscals que poden ser deslleials. A canvi de tributar pels seus beneficis a Luxemburg, les companyies veien reduïda la seva càrrega impositiva fins a nivells irrisoris.

Després d'abundar que la "transparència" és una de les prioritats del president Juncker, el socialista holandès Timmermans ha instat el Parlament Europeu i el Consell Europeu a fer el mateix.

No obstant, està per veure fins a quin punt la iniciativa va més enllà de l'anunci a bombo i platerets d'un compromís que queda en mans de cadascun dels alts càrrecs, sense cap control.

Notícies relacionades

 

 

Temes:

Lobbies