Una matança en una sinagoga dispara la tensió a Jerusalem

Dos palestins irrompen al temple i maten cinc persones abans de ser abatuts

Les forces de seguretat detenen 12 familiars dels atacants

Un israelià ferit en l’atemptat és atès pels equips sanitaris.

Un israelià ferit en l’atemptat és atès pels equips sanitaris. / EFE / ABIR SULTAN

3
Es llegeix en minuts
ANA ALBA / JERUSALEM

Un nou atac va tensar encara més ahir la situació de violència que es viu a Jerusalem des de fa mesos. El barri de Har Nof, a l'oest de la ciutat -part israeliana-, va viure el primer atemptat de la seva història. Cinc persones van morir i vuit van resultar ferides en un atac a la sinagoga de Kehilat Bnei Tora comès per dos palestins als quals la policia va matar. Els assaltants van ser Rasen i Udai Abu-Jamal, dos cosins del veïnat de Jabal Mukaber de Jerusalem est, part palestina ocupada per Israel des del 1967.

La policia israeliana va informar que van entrar a la sinagoga, al carrer Shimon Agassi, a les set del matí, armats amb una pistola i ganivets, i van disparar i van agredir homes que resaven.

«Érem uns 20 o 25, estàvem en la part més important de l'oració. He sentit trets, m'he girat i he vist entrar un noi amb un revòlver que ha començat a disparar molt a prop de la gent», va explicar a EL PERIÓDICO Yosef Posternak, supervivent de l'atac. «De seguida ha entrat un altre noi amb un ganivet gran i ha començat a fer mal a la gent. Han disparat fins que un noi ha agafat una cadira i ha forcejat amb un d'ells», va relatar Posternak, nascut a l'Argentina i que fa 20 anys que viu a Har Nof. «M'he escapat i m'he tancat a la zona de la cuina», va afegir.

Les víctimes de l'atac van ser un policia i quatre rabins, tres d'ells -Aryeh Kopinsky, Calman Levine i Moshe Twersky- tenien nacionalitat nord-americana a més d'israeliana i el quart -Avraham Shmuel Goldberg- era israelià i britànic.

A Har Nof hi viuen unes 20.000 persones, jueus religiosos ultraortodoxos i nacional-religiosos. Ahir, desenes de veïns s'agrupaven a les portes de la sinagoga atacada, que alberga una ieixivà (escola religiosa) i estava plena de policies i equips mèdics.

«LLOPS SOLITARIS»

«Mai m'hauria imaginat que pogués passar una cosa així en aquest barri tan tranquil», va comentar Abraham, resident de Har Nof. Els veïns van comentar que en altres barris de Jerusalem s'havia reforçat la presència policial, però allà no. La policia confessa que prevenir aquests atacs és gairebé impossible. «Són llops solitaris (…) No hi ha solucions màgiques per a incidents com aquests», va advertir el responsable de la policia israeliana, Yohanan Danino.

Segons la cadena britànica BBC, l'atac va ser reivindicat per les Brigades Abu Ali Mustafa, braç militar del Front Popular d'Alliberament de Palestina (FPLP).

Els últims atemptats a Jerusalem -quatre des del 22 d'octubre- han estat atropellaments i assassinats o intents d'assassinat amb pistoles i ganivets.

La policia israeliana va envoltar el barri palestí de Jabel Mukaber -on es van produir greus disturbis- i va arrestar almenys 12 parents dels atacants. Les famílies es quedaran sense casa aviat, ja que el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha ordenat que siguin enderrocades.

Dilluns ja hi va haver incidents a barris palestins arran de la troballa del cos d'un conductor d'autobús palestí que va aparèixer penjat dins d'un autocar. L'autòpsia que li van practicar va assenyalar que havia mort per suïcidi, però ahir, el metge palestí que va participar en l'examen, Saber al-Alul, va indicar que havia mort assassinat «per penjament i estrangulació».

HAMÀS APLAUDEIX

Hamàs va aplaudir l'atemptat a la sinagoga. Per al moviment islamista és «la resposta lògica a l'assassinat» del conductor. En canvi, el president palestí, Mahmud Abbàs, va condemnar «la matança de fidels en un lloc de culte a Jerusalem oest i tots els actes violents». També va exigir «el final de les incursions a la mesquita d'Al-Aqsa i els actes de provocació de colons israelians».

Abbàs va ser blanc de les acusacions d'Israel. Netanyahu va advertir que «respondrà amb mà de ferro» i va dir que l'atac és el resultat de la incitació a la violència per part de Hamàs i Abbàs. El ministre d'Economia, Naftali Bennett, va assegurar que Abbàs «és un dels pitjors terroristes que ha sorgit del poble palestí» i «ha declarat la guerra a Israel». Però Yoram Cohen, cap del Shin Bet (el servei de seguretat intern) opina que Abbàs «no incita al terrorisme».

Notícies relacionades

El president dels EUA, Barack Obama, va qualificar l'atac d'«acte de terror injustificable» i va cridar israelians i palestins a rebaixar la tensió. Washington enviarà un equip de l'FBI a Jerusalem per investigar l'atemptat. La cap de la diplomàcia de la UE, Federica Mogherini, va dir que l'atac «pot perjudicar el procés cap a la pau».

A l'atemptat s'hi va sumar ahir l'apunyalament d'un palestí que va resultar lleument ferit.