UNA CONSULTA HISTÒRICA

"Ha arribat el dia del referèndum", proclama la premsa britànica

Els diaris del Regne Unit auguren una gran participació en el plebiscit d'independència d'Escòcia

Grups de residents es dirigeixen a votar, a Edimburg, aquest matí.

Grups de residents es dirigeixen a votar, a Edimburg, aquest matí. / REUTERS / PAUL HACKETT

1
Es llegeix en minuts

"Ha arribat el dia del referèndum", "Escòcia decideix" o "Obren els col·legis per decidir el futur d'Escòcia" són els titulars dels diaris digitals britànics amb motiu del plebiscit d'independència d'Escòcia.

Els diaris britànics publiquen àmplies fotografies dels col·legis electorals que han obert aquest dijous a les 06.00 GMT i ressalten que s'espera una gran participació en el referèndum que decidirà si Escòcia continua formant part del Regne Unit.

El rotatiu britànic 'The Guardian' ressalta el suport que ha donat el tennista escocès Andy Murray al bàndol del 'sí' al declarar al seu compte social de Twitter la paraula "¡Fem-ho!".

Segons aquest diari, l'exprimer ministre britànic laborista Gordon Brown pot ser el gran vencedor si el resultat és un 'no' a la independència gràcies a la seva intensa campanya i per elaborar un pla sobre una autonomia més gran a Escòcia en cas del triomf del 'no'.

Lleuger avantatge del 'no'

El matutí escocès 'Daily Record' ha penjat a la seva pàgina web el titular de "Escòcia decideix", i ressalta que la campanya del 'no' avantatja lleugerament el 'sí' en les últimes enquestes.

El també escocès 'Herald Scotland' titula "Escòcia decideix", i afirma que recolza la unió però sempre que la regió aconsegueixi obtenir més autonomia.

Destí comú

Per a 'The Times', que titula "Escòcia decideix", la supervivència del Regne Unit està penjant d'un fil ja que els sondejos indiquen que el resultat pot ser molt ajustat.

"El dia del destí per al nostre Regne Unit", és el titular del diari 'The Daily Telegraph', que afegeix que sigui quin, sigui el resultat del referèndum d'Escòcia, el país ja no serà el mateix.

El rol dels indecisos

'The Independent' titula que els indecisos poden tenir la decisió final de la consulta, mentre que el rotatiu 'The Scotsman' mostra a la seva portada les fotos de dos gossos, un partidari del 'sí' i l'altre del 'no'.

Notícies relacionades

Gairebé 4,3 milions de residents a Escòcia de més de 16 anys decideixen des de primera hora del matí a les urnes si creuen que Escòcia hauria de ser un país independent del Regne Unit.

Es tracta d'un referèndum històric, que ha estat convocat després d'un acord a què van arribar Edimburg Londres el 2012.