PUGNA EUROPEA

Dijsselbloem seguirà fins a l'estiu del 2015 i creu que la pressió d'Espanya no és bona per a l'Eurogrup

"Hauríem de dedicar menys temps a la feina dels polítics i més a la feina de la gent", assenyala l'holandès

Draghi, Dijsselbloem iDe Guindos, ahir a l’Eurogrup.

Draghi, Dijsselbloem iDe Guindos, ahir a l’Eurogrup. / AFP PHOTO / GEORGES GOBET

2
Es llegeix en minuts

El president de l'Eurogrup, l'holandès Jeroen Dijsselbloem, ha confirmat aquest dijous que té intenció de seguir en el seu càrrec fins que expiri el seu mandat a l'estiu del 2015, i ha dit que la pressió d'Espanya per aconseguir el càrrec per al ministre Luis de Guindos no és necessàriament bona per a la institució.

"Em quedaré a la meva feina almenys fins a l'estiu de l'any que ve i veurem qui és candidat llavors", ha dit Dijsselbloem en declaracions a la premsa a l'arribar a la reunió de la comissió d'Afers Econòmics de l'Eurocambra. L'holandès no ha aclarit si buscarà renovar el seu mandat contra Guindos i ha apuntat que "és una decisió que es prendrà més tard".

Al ser preguntat per si la batalla d'Espanya per ocupar la presidència de l'Eurogrup és bona per a la institució, Dijsselbloem ha respost que "no necessàriament, però així és la democràcia". "Està bé, és un procediment obert l'any que ve, però no hi ha cap vacant en aquest moment", ha insistit el president de l'Eurogrup. "Hauríem de dedicar menys temps a parlar de les feines dels polítics i més a la feina dels joves", ha ressaltat.

DIJSSELBLOEM ESGOTARÀ EL SEU MANDAT

El primer ministre holandès, Mark Rutte, ja va donar per fet aquest dissabte que, malgrat la pressió d'Espanya, Dijsselbloem esgotarà el seu mandat i fins i tot aspirarà a la reelecció al capdavant de l'Eurogrup l'any que ve. "Sé que hi ha altres persones que poden estar interessades en aquest càrrec, però és un fet que Jeroen Dijssebloem completarà el seu actual mandat i és molt probable que l'any que ve torni a ser candidat per a la presidència de l'Eurogrup", va afirmar Rutte.

Per la seva part, el president del Consell Europeu, Herman Van Rompuy, va assenyalar també que l'elecció del pròxim president de l'Eurogrup no es decidirà fins d'aquí un any. "Pel que fa al futur, després de mitjans de 2015, prenc nota que la cancellera alemanya, la cancellera Merkel, considera el senyor Guindos com un candidat apte per complir aquesta funció i he estat informat que altres països de l'eurozona comparteixen aquesta opinió", va dir Van Rompuy.

SUPORT D'ÀUSTRIA I FINLÀNDIA

Dijsselbloem només compta per renovar en el càrrec amb el suport d'Àustria i Finlàndia, segons la premsa holandesa, però a favor seu juga que les pròximes eleccions generals a Espanya se celebraran a la tardor del 2015 i és incert que Guindos segueixi després com a ministre. A menys que es converteixi en un càrrec a temps complet, el president de l'Eurogrup ha de ser obligatòriament el ministre d'Economia del seu país.

Notícies relacionades

Per la seva part, el president del Govern, Mariano Rajoy, ha rebutjat "entrar en polèmiques amb Holanda. "El que tinc clar és que el ministre d'Economia espanyol té uns suports molt importants", ha ressaltat.

"També som conscients que l'actual president de l'Eurogrup té el seu període de mandat, però fa dos anys ningú pensaria que el ministre espanyol d'Economia fos president de l'Eurogrup i avui té una majoria molt important a favor", ha assegurat Rajoy.