VIOLÈNCIA AL PRÒXIM ORIENT

Obama i l'ONU demanen l'"immediat" cessament de les hostilitats a Gaza

John Kerry viatja aquest dilluns al Caire per impulsar la proposta de treva egípcia

Riad H. Mansour, l’ambaixador palestí, en roda de premsa a l’ONU, la matinada passada.

Riad H. Mansour, l’ambaixador palestí, en roda de premsa a l’ONU, la matinada passada. / STAN HONDA (AFP)

3
Es llegeix en minuts

El president dels EUA, Barack Obama, ha expressat la seva preocupació per "la creixent quantitat de morts" en el conflicte de Gaza, i ha anunciat que el seu cap de la diplomàcia, John Kerry, viatjarà aquest dilluns al Caire per buscar un "alto el foc immediat". En el mateix sentit s'ha expressat aquest dilluns a la matinada el Consell de Seguretat de l'ONU, en una crida per a "l'immediat cessament d'hostilitats" a Gaza. L'alt organisme també ha expressat la seva "seriosa preocupació" per l'escalada de la violència a la Franja.

En la seva segona trucada telefònica en tres dies a Netanyahu, Obama va discutir l'operació militar israeliana a la franja de Gaza, va reiterar la condemna dels EUA als atacs de Hamàs contra Israel i "va reafirmar el dret d'Israel a defensar-se", segons va informar la Casa Blanca en un comunicat.

Obama va indicar que "aviat" viatjarà al Caire el secretari d'Estat, John Kerry, per buscar un cessament immediat de les hostilitats entre palestins i israelians "sobre la base d'un retorn a l'acord d'alto el foc del novembre del 2012", afegeix el comunicat.

Viatge de Kerry al Caire

Aquest dilluns Kerry arribarà al Caire per reunir-se amb representants d'Egipte i d'altres països per buscar una solució al conflicte de Gaza, va assegurar el Departament d'Estat, que va afegir que Kerry recolzarà la iniciativa egípcia .

En la seva conversa telefònica amb Netanyahu, Obama "va expressar la seva profunda preocupació pel creixent nombre de persones, incloent un creixent nombre de civils palestins i la pèrdua de soldats israelians", el text de la Casa Blanca expressant manteniment.

Obama també "va reafirmar el dret d'Israel a defensar-se".

Morts

Almenys 476 palestins han mort des de l'inici del conflicte a Gaza, incloent els més de 120 d'aquest diumenge.

El Consell de Seguretat de l'ONU, per la seva banda, també ha fet aquest dilluns a la matinada una crida per a "l'immediat cessament d'hostilitats" a Gaza i ha expressat la seva "seriosa preocupació" per l'escalada de la violència a la Franja.

Així ho va indicar el president de torn del Consell de Seguretat, el ruandès Eugene Gasana, en una declaració que va llegir als periodistes després d'una reunió d'unes dues hores per analitzar la situació en aquesta regió del Pròxim Orient.

Gasada ha dit que la declaració que va llegir davant els periodistes havia estat convinguda pels representants del Consell de Seguretat després de les consultes realitzades en una reunió a porta tancada a la seu de l'ONU.

"Seriosa preocupació"

"Els membres del Consell de Seguretat expressen la seva seriosa preocupació per l'escalada de la violència relacionada amb Gaza", diu la declaració que va llegir Gasada.

A més, aquest órgan de l'ONU fa una crida perquè "es respectin les lleis humanitàries internacionals, incloent la protecció dels civils", a la vegada que insisteix en la necessitat de pactar treves entre les dues parts per raons humanitàries.

També expressen la seva "seriosa preocupació" pel creixent nombre de víctimes i diu que la petició per a un alto el foc s'ha de basar en els convenis firmats el novembre del 2012 que van permetre el cessament d'hostilitats a Gaza.

Esforços d'Egipte

En aquest sentit, el Consell de Seguretat, segons la declaració que va llegir Gasana, agraeix els esforços d'Egipte perquè el moviment palestí Hamàs i Israel arribin a un alto el foc, tasca en què està sent recolzat pel secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon.

Ban es troba de gira pel Pròxim Orient per impulsar amb líders regionals un alto el foc, després que es visqués aquest diumenge a Gaza la jornada més violenta dels últims dies, amb més de 60 palestins i tretze soldats israelians morts.

La majoria de les víctimes de diumenge es van produir per l'atac israelià al barri de Xaiahia, on van morir almenys 62 palestins i els tretze soldats israelians.

Notícies relacionades

Ban, des de Qatar, on es trobava aquest diumenge, va tornar a condemnar la violència de l'ofensiva israeliana contra Gaza, i va fer renovades crides per a un alto el foc.

A la capital de Qatar, Doha, Ban es va reunir amb líders palestins i amb autoritats de Qatar. Després d'aquesta etapa es va desplaçar a Kuwait per després continuar amb la seva gira al Caire, Jerusalem, Ramal·la i Amman.