Kíev i els prorussos acorden el trasllat dels cadàvers de l'avió malaisi abatut

Els 198 cossos localitzats fins ara entre les restes de l'aeronau són traslladats a Donetsk en cinc vagons refrigerats

Dos treballadors retiren les restes d’un passatger del Boeing 777.

Dos treballadors retiren les restes d’un passatger del Boeing 777. / ROBERT GHEMENT (EFE/ DONETSK)

3
Es llegeix en minuts

Les autoritats ucraïneses han arribat a un acord amb els milicians prorussos que controlen el lloc on hi ha les restes de l'avió malaisi per transportar els cossos dels 298 morts en la catàstrofe, ha anunciat aquest diumenge el viceprimer ministre d'Ucraïna, Vladímir Groisman.

"S'ha arribat a un acord preliminar sobre el trasllat dels cossos amb els que controlen el lloc" on es troben les restes, ha dit Groisman, citat per la web oficial del Govern ucraïnès. Els milicians permetran als experts ucraïnesos traslladar els cadàvers en vagons frigorífics sota la vigilància dels observadors de l'OSCE. "Des del punt de vista organitzatiu, estem preparats per traslladar els cossos des del lloc de la tragèdia", ha assegurat Groisman.

Els serveis de rescat ucraïnesos que treballen al lloc --un descampat prop de la localitat de Grabovo, a la regió oriental de Donetsk-- han localitzat fins ara els cossos de 198 de les 298 víctimes mortals del presumpte abatiment de l'avió de Malaysia Airlines que cobria la ruta entre Amsterdam i Kuala Lumpur.

Tasques sota pressió

Groisman ha denunciat que els experts ucraïnesos treballen sota una gran pressió exercida per centenars de milicians prorussos que custodien el lloc de l'accident. Els separatistes prorussos que actuen a la regió on va tenir lloc el sinistre van desmentir al seu torn les acusacions de les autoritats ucraïneses.

"Per descomptat que no és així. Ningú posa traves a la feina dels serveis de rescat. Els representants de la missió de l'OSCE no han expressat objeccions sobre l'actuació" dels milicians, ha subratllat, per la seva part, un dels líders dels sublevats, Serguei Kavtaradze. 

Traslladats a Donetsk 198 cossos

Un tren amb els 198 cossos localitzats fins ara al lloc on va caure l'avió malaisi ha sortit avui cap a la ciutat de Donetsk des de la localitat de Torez després de ser supervisats per observadors de l'OSCE, segons l'agència russa RIA Nóvosti. Els experts de l'OSCE han comptabilitzat 198 cossos, que han estat carregats en cinc vagons refrigerats, i que són el total de les víctimes localitzades fins ara pels serveis de rescat.

No obstant, el diari britànic 'The Guardian' cita a la seva web el cap de la missió de l'OSCE a Ucraïna, el suís Alex Hug, que ha assegurat que els cadàvers en el tren no han estat comptabilitzats. "Els experts de l'OSCE han inspeccionat (el tren), però no han comptat el nombre de víctimes, argumentant que no podien fer-ho sense els mitjans tècnics necessaris", ha dit Hug al diari.

Un dels líders dels rebels prorussos, Leonid Barànov}, ha explicat que els cadàvers seran traslladats a hospitals de Donetsk, on ja hi ha algunes desenes de cossos portats dissabte pels insurgents i que s'hauria de sumar als 198 localitzats pels serveis de rescat ucraïnesos. "Estem disposats a entregar els cossos a Mariupol (ciutat al sud de la regió de Donetsk, controlada per Kíev), perquè ja tenim prou problemes, però Kíev triga a prendre la decisió", ha dit Barànov.

Problemes sanitaris pels cossos

Notícies relacionades

Els separatistes prorussos han reconegut avui haver traslladat ja a Donetsk algunes desenes de cossos de les víctimes del sinistre del Boeing 777 malaisi, presumptament abatut fa tres dies per un míssil amb 298 passatgers a bord al conflictiu est d'Ucraïna.

Un dels líders dels sublevats, Serguei Kavtaradze, ha explicat que els milicians no van tenir més remei que emportar-se els cossos de les víctimes que van acabar escampats en carrers residencials i vivendes particulars ja que "deixar-los allà era impossible des del punt de vista sanitari". Els separatistes responen així a les acusacions llançades aquest dissabte pel Govern ucraïnès, que va acusar els milicians de robar 38 cossos, maltractar els cadàvers dels morts en la catàstrofe i destruir proves de la seva autoria en el presumpte abatiment del Boeing.