DIVENDRES VA MANTENIR UNA BREU TROBADA AMB PUTIN

Poroixenko és investit president d'Ucraïna

Reemplaça Ianukóvitx, exiliat a Rússia després de ser deposat durant els violents disturbis del febrer a Kíev

Poroixenko arriba a la cerimònia d’investidura com a nou president d’Ucraïna, avui, a Kíev

Poroixenko arriba a la cerimònia d’investidura com a nou president d’Ucraïna, avui, a Kíev / STRINGER (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts

El magnat Petro Poroixenko ha estat avui investit president d'Ucraïna durant una cerimònia oficial a la Rada Suprema (Parlament) a la qual assisteixen més de mig centenar de delegacions oficials. Poroixenko, el cinquè president en la història del país, reemplaça en el càrrec Víktor Ianukóvitx, que es va exiliar a Rússia després de ser deposat durant els violents disturbis del febrer passat a Kíev.

La presa de possessió del nou cap d'Estat ucraïnès es produeix després del primer contacte divendres entre Poroixenko i el president rus, Vladímir Putin, en què els dos mandataris van advocar per la fi dels combats a les regions prorusses de l'est del país.

Poroixenko, de 48 anys i que va guanyar les eleccions presidencials del dia 25 de maig amb el 54,7% dels vots, ha jurat el càrrec amb la mà dreta sobre la Constitució i la Bíblia. Després que tots els diputats i convidats a la cerimònia es posessin drets per entonar l'himne ucraïnès, Poroixenko ha rebut el document que l'acredita com a nou president del país que es va proclamar independent de la Unió Soviètica el 1991.

A l'acte hi han assistit, entre altres convidats, el vicepresident dels Estats Units, Joe Biden; el president del Consell Europeu, Herman Van Rompuy; i el ministre d'Exteriors de França, Laurent Fabius. En la investidura, Rússia ha estat representada només per l'ambaixador a Kíev, Mikhïl Zuràbov, que va ser retirat pel Kremlin arran dels disturbis del febrer.

Breu trobada Poroixenko-Putin

Durant la breu trobada que van mantenir la vigília a França, Poroixenko va acordar amb Putin que un emissari rus viatjarà aquest diumenge a Kíev per abordar els primers passos per arreglar el conflicte a l'est d'Ucraïna. Els dos mandataris van advocar per posar fi als combats a l'est d'Ucraïna entre forces governamentals i els rebels prorussos.

Notícies relacionades

Poroixenko, que té intenció de firmar ben aviat un Acord d'Associació amb la Unió Europea, també es va reunir aquesta setmana amb el president dels EUA, Barack Obama, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, que van recolzar el seu pla per arreglar el conflicte.

L'ofensiva governamental contra els bastions prorussos de l'est del país, particularment al voltant de la localitat de Slaviansk, regió de Donetsk, continua sense que els milicians prorussos semblin disposats a cedir les seves posicions.