Poroixenko anuncia un pla de pau però rebutja el diàleg amb els rebels prorussos

"Vull la pau i aconseguiré la unitat d'Ucraïna", afirma durant el seu discurs d'investidura com a nou president ucraïnès

Petro Poroixenko, durant l’acte d’investidura com a president d’Ucraïna. / ANASTASIA SIROTKINA (FOTO: EFE/ VÍDEO: ATLAS)

2
Es llegeix en minuts

El nou president d'Ucraïna, Petro Poroixenko, que ha estat investit avui pel Parlament ucraïnès, ha anunciat que presentarà un pla de pau per solucionar el conflicte a l'est prorús, però ha rebutjat el diàleg amb els insurgents. "Vull la pau i aconseguiré la unitat d'Ucraïna. Per això començo la meva gestió amb una proposta de pla de pau", ha dit durant el seu discurs d'investidura.

Tot i que encara no es coneixen els detalls del pla, Poroixenko ha avançat que viatjarà ben aviat a l'est del país "amb la pau" com a bandera. "Amb un projecte de descentralització del poder, amb la garantia de l'ús de la llengua russa a les vostres regions. Amb la ferma intenció de no dividir els ucraïnesos en bons i dolents. Amb respecte a les particularitats de les regions", ha dit i després ha destacar que "avui necessitem un soci legítim per al diàleg", ha avançat que convocarà eleccions municipals a les regions rebels de l'est russoparlant.

"No parlarem amb els bandits", ha afegit, en al·lusió als dirigents de les autoproclamades repúbliques populars de Donetsk Lugansk, que van proclamar el 12 de maig la seva independència després dels referèndums separatistes. Sobre això, ha anunciat una àmplia amnistia per a aquells milicians que no hagin comès delictes de sang contra les forces governamentals i la població civil, i aquells que no hagin finançat les activitats dels terroristes.

Poroixenko ha avançat que convocarà eleccions parlamentàries anticipades, però ha insistit que l'únic idioma estatal és l'ucraïnès i ha descartat la federalització del país, com demanen els insurgents i el Kremlin. "Els somnis de federalització no tenen fonament a Ucraïna. Els consells locals rebran noves facultats, però Ucraïna va ser i serà un Estat unitari", ha assenyalat.

Tensió amb el Kremlin

Pel que fa a les tenses relacions amb el Kremlin, el nou cap d'Estat ha subratllat que "els ciutadans d'Ucraïna no viuran en pau i seguretat fins que normalitzem les relacions amb la Federació Russa". Al mateix temps, ha denunciat que "Rússia va ocupar Crimea", en al·lusió a l'annexió de la península per Moscou promulgada el passat 21 de març pel president rus, Vladímir Putin.

Notícies relacionades

"Rússia va ocupar Crimea, que va ser, és i serà ucraïnesa. I això l'hi vaig dir ahir als dirigents russos a Normandia durant la celebració del 70 aniversari: Crimea és i serà ucraïnesa. Punt final", ha assegurat afirmant que Kíev ha de firmar ben aviat un Acord d'Associació amb la Unió Europea (UE), el rebuig de la qual va ser el detonant de les protestes que van desembocar al febrer en l'enderrocament del president Víktor Ianukóvitx.

Poroixenko ha subratllat que aquest acord serà el primer pas per al futur ingrés d'Ucraïna a la Unió durant un discurs d'investidura en presència del president del Consell Europeu, Herman Van Rompuy.

Temes:

Ucraïna