TENSIÓ A L'EST D'EUROPA

El Govern d'Ucraïna anuncia l'inici de l'operació militar contra els prorussos sublevats

El president interí, Aleksandr Turtxínov, descriu la mesura com a "antiterrorista" per defensar els ciutadans del país i "frenar el terror i els intents de desmembrar el país"

Un cotxe passa al costat d’un control de manifestants prorussos a Donetsk (Ucraïna).

Un cotxe passa al costat d’un control de manifestants prorussos a Donetsk (Ucraïna). / ANASTASIA VLASOVA (EFE)

1
Es llegeix en minuts

El president interí d'Ucraïna, Aleksandr Turtxínov, ha anunciat aquest dimarts l'inici d'una operació militar a la regió de Donetsk, al sud-est del país, on milícies prorusses han ocupat edificis administratius i comissaries policials en diverses ciutats.

"Avui a la matinada, al nord de la regió de Donetsk, ha començat una operació antiterrorista", ha dir Turtxínov a l'inaugurar la sessió plenària de la Rada Suprema, el Parlament ucraïnès. El president interí ha indicat que l'operació es portarà a terme "per etapes, de manera sospesada i responsable". "L'objectiu d'aquestes accions, torno a subratllar-ho, és defensar els ciutadans d'Ucraïna, frenar el terror i els intents de desmembrar el país", ha afegit. Turtxínov, també president de la Rada, no ha ofert detalls als diputats de la marxa de l'operació antiterrorista.

Ultimàtum

El Govern havia donat termini fins a aquest dilluns al matí perquè els prorussos deposessin les armes i desallotgessin els edificis administratius que mantenen ocupats, i donava garanties als activistes que no serien perseguits judicialment si acataven el requeriment de les autoritats. L'ultimàtum va ser rebutjat pels prorussos, que neguen tota legitimitat a les autoritats de Kíev.

Notícies relacionades

Diumenge passat, en un missatge al país, Turtxínov va anunciar que el Consell de Seguretat Nacional i Defensa d'Ucraïna començaria una "operació antiterrorista d'envergadura amb l'ús de les forces armades" per restablir l'ordre a les regions orientals de país, de majoria russoparlant. Va advertir, aleshores, que el Govern d'Ucraïna no permetrà la repetició del "guió de Crimea a les regions orientals d'Ucraïna", en al·lusió a la recent annexió d'aquesta regió ucraïnesa per la Federació de Rússia.

Segons Turtxínov, les autoritats ucraïneses ho han fet tot per evitar el vessament de sang, però estan disposades a rebutjar "amb les armes a la mà els intents d'invasió i desestabilització, així com les accions terroristes".

Temes:

Ucraïna