TENSIÓ A L'EST D'EUROPA

Obama insta Putin a contenir els grups prorussos d'Ucraïna

El dirigent rus reclama per la seva part al seu homòleg dels EUA que eviti que Kíev recorri a la força

Barack Obama, durant un acte a la Casa Blanca amb motiu de la Pasqua, aquest dilluns.

Barack Obama, durant un acte a la Casa Blanca amb motiu de la Pasqua, aquest dilluns. / EFE / MICHAEL REYNOLDS

2
Es llegeix en minuts

El president dels Estats Units, Barack Obama, ha demanat avui al seu homòleg rus, Vladímir Putin, en una conversa telefònica que "utilitzi la seva influència" per contenir els grups prorussos responsables de la violenta ocupació d'edificis governamentals a l'est d'Ucraïna.

"El president ha emfatitzat que totes les forces irregulars a Ucraïna han de deixar les armes, i ha instat el president Putin a utilitzar la seva influència amb aquests grups armats prorussos per convence'ls que abandonin els edificis que han ocupat", ha informat avui la Casa Blanca en un comunicat, en què precisa que la conversa telefònica ha tingut lloc a iniciativa del mandatari rus.

Així mateix, Obama ha traslladat a Putin la seva "profunda preocupació" pel "suport" del Govern rus a les accions "dels grups separatistes prorussos que amenacen de desestabilitzar i debilitar el Govern d'Ucraïna".

Cimera a Ginebra

La conversa telefònica entre els dos líders arriba a només uns dies de la decisiva reunió prevista per al 17 d'abril a Ginebra, en què representants de la Unió Europea, els Estats Units, Ucraïna i Rússia intentaran consensuar una sortida a aquesta crisi.

La reunió serà la primera entre les quatre parts des que Rússia es va annexionar el març passat la república autònoma ucraïnesa de Crimea i després que s'aguditzés la crisi que va començar al novembre a Ucraïna pels enfrontaments entre prorussos i prooccidentals. Els EUA i França han expressat la seva confiança que aquesta cimera desencalli el conflicte.

Noves sancions

Obama ha aprofitat la seva conversa amb Putin avui per advertir-li una vegada més que afrontarà noves sancions si no atén les peticions internacionals de retirar les seves tropes de la frontera ucraïnesa. "El president --Obama-- ha subratllat el creixent aïllament polític i econòmic de Rússia a causa de les seves accions a Ucraïna i ha deixat clar que creixerà si (el Govern rus) persisteix en aquestes accions", assenyala el comunicat de la Casa Blanca. Una advertència que arriba poc després que la UE hagi ampliat les seves sancions a Moscou.

Notícies relacionades

El dirigent nord-americà ha insistit que la solució diplomàtica al conflicte encara és possible, però ha advertit a Putin que per això és necessari que Rússia desisteixi en la seva "intimidació militar" a les fronteres d'Ucraïna, la seva "provocació armada" i la "retòrica en augment" dels seus oficials. En aquest sentit, Obama ha reclamat la retirada de tropes russes de la frontera ucraïnesa.

Reforma de la Constitució

Per la seva part, Putin ha reclamat a Obama que mediï perquè el Govern d'Ucraïna no compleixi la seva amenaça d'utilitzar la força contra els activistes prorussos. Després de negar que el Kremlin estigui darrere dels secessionistes que ocupen edificis a l'est d'Ucraïna, el president rus ha apostat, com a via per solucionar el conflicte, per instar Kíev a concentrar-se a aconseguir un consens entre totes les forces ucraïneses per reformar la Constitució per revisar l'estructura territorial de l'Estat; una opció que el president ucraïnès ja contempla.

Temes:

Ucraïna