El Parlament d'Ucraïna destitueix Ianukóvitx i convoca eleccions

L'oposició controla Kíev, inclosos els accessos als edificis de l'Administració estatal

El president abandona la capital per reunir-se a Khàrkiv amb els diputats de les regions prorusses de l'est del país

4
Es llegeix en minuts

La Rada Suprema (Parlament) ha destituït el president d'Ucraïna, Víktor Ianukóvitx, per "abandonament de les seves funcions constitucionals" i ha convocat eleccions presidencials anticipades per al 25 de maig.

Ianukóvitx havia denunciat avui que els últims esdeveniments que han tingut lloc en aquest país són un cop d'Estat i havia anunciat que no dimitirà. El president ha fet les declaracions en una entrevista concedida al canal de televisió UBR. El president ucraïnès va abandonar Kíev divendres a la nit per viatjar a la ciutat oriental de Khàrkiv, on es reunirà amb els diputats de les regions prorusses de l'est del país.

Mentrestant, els manifestants opositors ucraïnesos controlen tota la ciutat de Kíev, inclosos els accessos als edificis de l'Administració estatal, vigilats per les anomenades autodefenses del Maidan (moviment popular de protesta contra el president Víktor Ianukóvitx), segons l'agència Efe. Les autodefenses del Maidan, fins divendres punta de llança en la resistència armada contra antiavalots i tropes del Ministeri d'Interior, comparteixen aquest dissabte amb la policia la vigilància de l'Administració del president a Kíev, la seu del Govern i la Rada Suprema (Parlament).

Els carrers Gruixevki i Institútskaia, que pràcticament delimiten l'anomenat barri governamental de Kíev i en què es van produir la majoria de les morts en els tràgics disturbis d'aquesta setmana, han aparegut avui més tranquils que mai. Per primera vegada en gairebé tres mesos, les forces de seguretat s'han retirat de tots els edificis oficials, fins i tot de la residència presidencial de Mezhigorie, als afores de Kíev, custodiada ara per la guàrdia privada de l'immoble i les autodefenses del Maidan.

A Mezhigorie, la guàrdia de la residència, que vigila l'accés juntament amb diversos activistes del Maidan, ha indicat que l'immoble, propietat d'un dels membres de l'entorn del president, podrà ser visitat lliurement pel públic. Desenes de ciutadans s'han acostat a la residència presidencial a l'espera que obrin l'accés al seu interior.

80 morts

Un dia després de la firma de l'acord de pau entre Ianukóvitx i els líders de l'oposició parlamentària, la sensació d'ingovernabilitat s'ha instal·lat a tota la capital ucraïnesa, que ha quedat a mercè de civils proveïts amb cascos, escuts, barres de ferro i bats de beisbol.

L'ambient a Kíev és d'absoluta tranquil·litat i sobretot tristesa per les almenys 80 víctimes entre dimarts i dijous, quan la violència va tornar amb tota la seva cruesa a la capital. Molts ciutadans han tornat avui a trepitjar el centre històric per primera vegada en diverses setmanes.

La diputada i assessora del cap de l'Estat, Anna Guerman, en declaracions a l'agència local UNN, ha assegurat que el president parlarà avui a la nació per televisió des d'aquesta ciutat. Guerman ha intentat així desmentir els rumors, esgrimits fins i tot en la sessió urgent d'avui de la Rada Suprema (Parlament), que Ianukóvitx havia fugit de la capital ucraïnesa.

Dimiteix el president del Parlament

Mentrestant, el president de la Rada Suprema d'UcraïnaVladímir Ribak, ha dimitit avui del seu càrrec per motius de salut. La dimissió de Ribak ha estat anunciada pel vicepresident del ParlamentRuslan Koixulinski al començament de la sessió extraordinària que celebra des de les 10.00 hora local (08.00 GMT) i a la qual no ha anat el veterà polític ja dimitit.

Dimarts, mentre començaven els disturbis als carrers de Kíev i la Rada es reunia en una sessió ordinària poc després d'aprovar una llei d'amnistia, Ribak va patir un atac d'hipertensió i va haver de ser atès pels metges en la mateixa seu del Legislatiu. També ha dimitit del seu càrrec el vicepresident primer de la RadaIgor Kalétnik, ha anunciat Koixulinski.

En les últimes hores, desenes de diputats del governant Partit de les Regions (PR) han abandonat la formació de Ianukóvitx i s'han mostrat disposats a cooperar amb l'oposició per a la creació d'un govern d'unitat nacional. El partit opositor UDAR, liderat per Vitali Klitxkó, ha anunciat avui que presentarà a la Rada una resolució que exigirà la dimissió de Ianukóvitx, que permetria convocar eleccions presidencials anticipades.

"Avui, a Ucraïna l'únic òrgan legítim de poder és la Rada Suprema", ha proclamat Aleksandr Turtxínov, un dels dirigents del principal partit opositor, Batkivsxina (Pàtria).

La seguretat de Ianukóvitx

Notícies relacionades

El ministre d'Exteriors de PolòniaRadoslaw Sikorski, ha assegurat avui durant una conferència de premsa a Varsòvia que l'acord a Ucraïna no contemplava garanties de seguretat per a Ianukóvitx. Sikorski ha criticat aquells grups radicals a Ucraïna que busquen la capitulació de Ianukóvitx amb l'amenaça d'alçar-se en armes contra les autoritats i ha fet una crida a la comunitat internacional que deixi que siguin els mateixos ucraïnesos els que decideixin el seu futur.

Després de l'acord divendres per frenar la violència armada a Kíev, la Rada ha acordat avui ordenar l'alliberament de l'empresonada exprimera ministra Iúlia Timoixenko, enemiga acèrrima de Ianukóvitx. També va destituir de manera fulminant el ministre de l'Interior, Vitali Zakhartxenko, acusat per l'oposició d'ordenar al novembre la repressió violenta de les manifestacions pacífiques.

Temes:

Ucraïna