CRISI AL PAÍS DE L'EST

Ianukóvitx anuncia eleccions anticipades i un Govern d'unitat

El president ucraïnès anuncia la restitució de la Constitució del 2004

Vista aèria de la plaça de la Independència de Kíev, a primera hora d’aquest divendres.

Vista aèria de la plaça de la Independència de Kíev, a primera hora d’aquest divendres. / REUTERS / VASILY FEDOSENKO

1
Es llegeix en minuts

El president d'UcraïnaVíktor Ianukóvitx, ha anunciat la celebració d'eleccions anticipades al país així com la creació d'un Govern d'unitat i la restitució de la Constitució del 2004, que limita els poders al cap de l'Estat, com a solució per intentar posar punt final a la crisi que dijous es va cobrar més d'un centenar de víctimes mortals.

Milers de persones es mantenen a la plaça de la Independència (Maidan) de Kíev, el nucli de les protestes que van començar avui fa tres mesos, després que el president d'UcraïnaVíktor Ianukóvitx, renunciés a firmar un tractat d'associació amb la Unió Europea. La nit ha estat de tensa calma després de la sagnant jornada de dijous, en què els enfrontaments entre manifestants i les forces de seguretat van acabar amb desenes de morts i centenars de ferits.

Ucraïna ha viscut aquestes últimes hores pendent de les negociacions entre Ianukóvitx i els ministres d'Exteriors de França, Alemanya i Polònia, que s'han prolongat fins ben entrada la matinada. Govern i oposició, finalment, han firmat l'acord per avançar les eleccions i, mentrestant, establir un Govern d'unitat nacional per treure el país de la crisi de violència.

Tímides sancions de la UE

Notícies relacionades

La Unió Europea, després d'acordar ahir tímides sancions que entren en vigor aquest divendres, reunirà els ministres d'Exteriors dels Vint-i-vuit per abordar la crisi.

Un altre front està al Parlament ucraïnès (la Rada), que celebra una sessió extraordinària per abordar una reforma constitucional que retalli els poders del cap de l'Estat, una altra de les exigències de l'oposició. A última hora d'ahir, la Cambra va prohibir l'operació antiterrorista anunciada dimecres pels serveis secrets i dirigida contra manifestants radicals que han pres desenes d'administracions i edificis oficials els últims dies. La resolució va ser aprovada gràcies als vots de 12 de diputats que van abandonar l'oficialista Partit de les Regions, la formació de Ianukóvitx, que no va participar en la votació.

Temes:

Ucraïna