Crisi de Govern a Itàlia

Letta se'n va i obre camí al «canvi radical» de Renzi

Berlusconi anirà a la reunió amb Napolitano per «mirar-lo a la cara»

El líder heretarà un país exhaust quan rebi l'encàrrec de formar Govern

Enrico Letta, a l’arribar al palaudel Quirinal per presentar la dimissió, ahir.

Enrico Letta, a l’arribar al palaudel Quirinal per presentar la dimissió, ahir. / AP / MARK LENNIHAM

4
Es llegeix en minuts
ROSSEND DOMÈNECH
ROMA

M atteo Renzi, de 39 anys, que aquesta pròxima setmana rebrà l'encàrrec de formar un Executiu que ell mateix  ha definit com de «canvi radical», no ho tindrà gens fàcil. No únicament perquè, amb els simbòlics idus de març del 2014, Renzi hagi clarament matat des del punt de vista polític el seu amic de partit Enrico Letta, el Juli Cèsar que regnava tranquil i en aparent serenitat, sinó perquè l'espera un país exasperat.

Uns 50.000 autònoms i treballadors de pimes, farts de polítiques d'austeritat, es van manifestar ahir a tot Itàlia i van ocupar edificis de la patronal, d'Hisenda i del Govern. Gairebé 500 mesures, decrets i projectes de llei l'esperen al Parlament, alguns urgents d'aprovar, sota el risc  de convertir en inútils moltes de les mesures de rigor i estímul aprovades pels governs encapçalats per Mario Monti i Enrico Letta. «És bonic dir-vos que aquest dia és un dels moments més bells des de fa cinc anys», va dir Renzi a les nombroses parelles d'enamorats que ahir, festa de Sant Valentí, es van reunir en una refinada plaça de Florència, la ciutat de què és alcalde.

GIR TOTAL / No va fer cap altra referència al gir total que dijous va provocar a Roma, on va demanar i va obtenir que la direcció del progressista Partit Democràtic (PD), del qual és secretari general, obligués Letta a dimitir, sense que l'Executiu s'hagués quedat sense majoria ni altres raons. «El salt mortal» de Renzi, titula aquest cap de setmana L'Espresso, de tendència progressista. «Renzi es proclama primer ministre», va obrir ahir a tota pàgina el diari conservador Il Giornale.

El millor aliat de Renzi és, de moment, a part del seu partit, el president de la patronal, Giorgio Squinzi, que la vigília del que alguns denominen «el cop de Renzi» advertia Letta que «o pren mesures o és millor que se'n vagi». Callen els sindicats davant un jove de qui ningú, de moment, coneix quines idees té en qüestions laborals.

La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha advertit que «s'ha de seguir Itàlia amb atenció», cosa que no constitueix cap judici, i els mercats borsaris miren més cap a Frankfurt i Mario Draghi que cap a Roma. Com quan Roma es va enfonsar i les decisions es van prendre a la capital oriental de l'Imperi, Constantinoble (Istanbul): en el moment en què es consumava el fratricidi progressista, el Banc d'Itàlia va col·locar dijous 7.500 milions de deute a interessos mai vistos, per baixos.

Brussel·les va dir que seguia amb atenció Itàlia, el país de la Unió Europea (UE) que té el deute acumulat més elevat, i ha acceptat la promesa de Renzi de governar fins a l'any 2018 «però amb les reformes necessàries».

El president italià, Giorgio Napolitano, va començar ahir les consultes rituals per formar el nou Govern i probablement dilluns conferirà l'encàrrec a Renzi. A les trobades no hi aniran els indignats de l'M5S, liderat per Beppe Grillo, que consideren el ritu «una bufonada». El còmic va acusar Napolitano de comportar-se com un «monarca» i va parafrasejar els titulars d'un diari del matí sobre La matança de Sant Valentí, en referència a la que el 1929 va organitzar Al Capone per eliminar els seus rivals mafiosos. «El nou capo no és Al Capone, sinó un arribista sense escrúpols, bon amic de gent [com Berlusconi] que hauria espantat els gàngsters del prohibicionisme», va dir Grillo.

AL QUIRINAL / Per la seva part, els comunistes d'Esquerra i Llibertat (SEL), han exposat que no pensen participar en un Govern que serà sostingut, a més de pels progressistes, per un partit conservador (NCD) i un altre de centrista (OC). Entre els delegats dels partits que pujaran al Quirinal hi ha Silvio Berlusconi. Serà la seva primera aparició oficial després de la condemna en ferm per estafador fiscal i l'allunyament de càrrecs públics. Segons diversos analistes italians es tractaria d'una provocació de l'exprimer ministre, per «mirar a la cara el president» que, segons el mateix Berlusconi, «ha guiat el cop d'Estat». Un condemnat al Quirinal, titulaven ahir diversos diaris.

Notícies relacionades

Letta va presentar ahir la seva dimissió «irrevocable» i va manifestar que té la intenció de no presidir cap altre tipus de Govern. «Gràcies als que m'han ajudat cada dia com si fos l'últim», va ser el seu tuit final. Després de la reunió de Letta amb el cap de l'Estat, Napolitano va afirmar que, donada la situació, no feia falta cap pas de l'Executiu pel Parlament per ser derrotat amb un vot negatiu.

Berlusconi va dimitir el 2011 per pressions de tots els costats. El mateix va fer Mario Monti i una cosa semblant ha hagut de fer Letta. Com va dir un ambaixador nord-americà, reflectit en un cable de Wikileaks, «els italians troben sempre una solució als seus problemes».