TENSIÓ EN EL DIÀLEG DEL PRÒXIM ORIENT

Israel saboteja els esforços de pau amb més cases a Jerusalem

L'Ajuntament de la capital autoritza la construcció de 558 noves vivendes

Els rabins diuen a Kerry que cessi en els seus esforços si no vol un «càstig diví»

Dones palestines s’enfronten a la policia israeliana per una demolició.

Dones palestines s’enfronten a la policia israeliana per una demolició. / EFE / MAHFOUZ ABOU TURK

1
Es llegeix en minuts
ANA ALBA
JERUSALEM

Les negociacions entre israelians i palestins impulsades pel secretari d'Estat dels Estats Units, John Kerry, no han servit per congelar l'ampliació de colònies jueves a Cisjordània i Jerusalem Est, territoris ocupats per Israel des de l'any 1967. El comitè de planificació i construcció de l'Ajuntament de Jerusalem va donar llum verda ahir per aixecar 558 vivendes més, 386 a l'assentament de Har Homa, 136 a Neve Yaakov i 36 a Pisgat Zeev.

L'organisme va autoritzar també la construcció de 45 cases per a palestins en altres barris. Els palestins obtenen molt pocs permisos per edificar a Jerusalem Est, que volen com a capital del seu futur Estat, i pateixen nombroses demolicions de les seves cases. Els colons construeixen sense problemes.

Els palestins van alertar ahir que l'ampliació de colònies mina els esforços per arribar a un acord de pau, i van qualificar la decisió de l'Ajuntament de Jerusalem de «provocació deliberada» per «portar els palestins a abandonar les negociacions com a protesta per les violacions israelianes, i responsabilitzar-los així de la destrucció del procés de pau», segons va afirmar Hanan Aixraui, de l'Organització per a l'Alliberament de Palestina (OAP).

Notícies relacionades

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va afirmar que no aturaria l'ampliació d'assentaments mentre negociés amb els palestins a instàncies de Kerry, que ha rebut dures crítiques de membres del Govern israelià. No obstant, ahir, la ministra de Justícia, Tzipi Livni, encarregada de dialogar amb els palestins, el va defensar. «Ministres i altres personalitats en parlen d'una manera (referint-se a Kerry) que m'entristeix molt com a israelià», va indicar la ministra Livni.

AMENACES DELS RABINS / Kerry va ser objecte ahir de l'atac dels rabins del Comitè per Salvar la Terra i el Poble d'Israel. «Els seus incessants esforços per expropiar parts integrals de la nostra Terra Santa i entregar-los a la banda terrorista de Mahmud Abbàs (el president palestí), són equivalents a una declaració de guerra contra el Creador i Governant de l'univers», van advertir els rabins en una carta. «Pel poder de la nostra Sagrada Torà, l'instem a posar fi immediatament als seus intents d'aconseguir aquests desastrosos acords per evitar un càstig diví sever», afegeixen els rabins.