Israel extrema la seguretat per al funeral d'Estat de Sharon

La cerimònia comença amb els elogis de Shimon Peres i Joe Biden a l'exmandatari hebreu

El vicepresident dels EUA, Joe Biden, pronuncia unes paraules davant el fèretre d’Ariel Sharon, en els funerals d’Estat, aquest dilluns a Jerusalem. / DARREN WHITESIDE (REUTERS)

El vicepresident dels EUA, Joe Biden, pronuncia unes paraules davant el fèretre d’Ariel Sharon, en els funerals d’Estat, aquest dilluns a Jerusalem.
El president d’Israel, Shimon Peres, seguit de Netanyahu, saluda la família d’Ariel Sharon.
Benjamin Netanyahu saluda Joe Biden durant la cerimònia.
Gilad i Omri Sharon, fills de l’exprimer ministre, al costat del seu fèretre, durant la cerimònia militar a Latrun.
Un guàrdia de la Knesset ret honors a l’exprimer ministre israelià.

/

1
Es llegeix en minuts

El president israelià, Shimon Peres, ha rendit homenatge a l'exprimer ministre Ariel Sharon en els funerals d'Estat que se celebren amb la presència d'una dotzena de mandataris estrangers. "Vas ser l'espatlla sobre la qual es va recolzar la seguretat del nostre poble", ha dit Peres al referir-se al seu "amic, líder i un gran militar".

Israel ha extremat les mesures de seguretat, especialment a la franja de Gaza, amb motiu dels funerals d'Estat en honor a Ariel Sharon, mort dissabte després de vuit anys en coma. La cerimònia, que se celebra al Parlament israelià, compta amb l'assistència d'una delegació internacional encapçalada pel vicepresident dels EUA, Joe Biden, i per l'exprimer ministre britànic Tony Blair. Milers d'israelians van desfilar diumenge davant la capella ardent per donar l'últim adéu a un primer ministre que va ser tan admirat com criticat. Espanya està representada pel ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz.

El vicepresident dels EUAJoe Biden, ha assegurat que Sharon tenia "una estrella que li mostrava el camí" i que la seva raó de ser passava sempre per la "supervivència de l'Estat d'Israel".

Notícies relacionades

Després de la cerimònia a la Knesset, Sharon rebrà un funeral militar a Latrun, que serà obert al públic, i a continuació serà enterrat al turó on està sepultada la seva segona esposa, Lili, i que mira cap a la finca familiar dels Sicomoros, al desert de Negev, a sis quilòmetres de Gaza. A la cerimònia familiar també hi assistirà Biden, segons ha confirmat la Casa Blanca.

Fuentes de la seguretat israeliana han "transmès el missatge" a les autoritats de Gaza perquè evitin qualsevol incident armat durant els funerals. "Se'ls ha deixat clar que és un molt malament dia per posar a prova la paciència d'Israel", ha assenyalat bajo anonimat la font. El Govern de Gaza, controlat pels islamistes de Hamàs, no s'ha pronunciat.

Temes:

Ariel Sharon