Instal·lada la capella ardent de Sharon al Parlament israelià

Shimon Peres, president d'Israel, rendeix tribut a l'exprimer ministre desaparegut dissabte

El president israelià, Shimon Peres, rendeix tribut a l’exprimer ministre desaparegut dissabte. / GALI TIBBON (AFP)

El president israelià, Shimon Peres, rendeix tribut a l’exprimer ministre desaparegut dissabte.
Militars israelians porten el taüt de Sharon fins al Parlament israelià.
Uns operaris preparen el sepulcre on seran dipositades les restes de Sharon, a la seva granja ranxo Els Sicòmors.
El fèretre d’Ariel Sharon ha estat instal·lat a la seu del Parlament (Knesset), a Jerusalem.
Multitud de persones van amb flors a donar-li el seu últim adéu.

/

2
Es llegeix en minuts

Milers de persones aniran --segons preveu la Policia israeliana-- a la seu del Parlament (Knesset) per acomiadar l'exprimer ministre Ariel Sharon, que va morir dissabte als 85 anys, de qui s'han instal·lat les restes mortals a la seu parlamentària.

La Policia de Jerusalem ha establert un dispositiu especial per garantir la seguretat a la zona que envolta la Knesset, en especial entre les 12.00 hora local (10.00 h GMT) i les 18.00 (16.00 h GMT), quan el taüt tancat quedarà exposat perquè la ciutadania hi pugui expressar els seus respectes.

El president d'Israel, Shimon Peres, ha rendit tribut davant les restes de Sharon, de qui el taüt tancat està cobert amb la bandera. Peres, que va tenir una estreta amistat amb Sharon des que el va conèixer el 1953 tot i mantenir diferències polítiques, ha estat el primer que ha dipositat una ofrena floral al costat del fèretre.

Posteriorment, el president del Parlament, Yuli Edelstein, també ha visitat la capella ardent mentre dos rabins del Rabinat Militar israelià recitaven salms i oracions fúnebres.

Seguretat excepcional

El portaveu de la Policia israeliana, Miki Rosenfeld, ha precisat que s'espera l'arribada a la ciutat de milers de ciutadans des de diferents punts del país, i per això el dispositiu ha inclòs un servei de transport des de les entrades de la ciutat fins a la seu parlamentària.

Les mesures excepcionals inclouen l'obertura d'un centre d'informació al ciutadà que operarà fins a altes hores de la nit i que disposa d'un telèfon al qual els interessats poden trucar per conèixer detalls sobre les hores de visita i el dispositiu al voltant del Parlament. La Policia no descarta que hi hagi canvis en les condicions del trànsit rodat els pròxims dies.

Vuit generals de l'Exèrcit israelià seran els encarregats de portar el taüt amb les restes de Sharon dilluns a la tarda quan tindrà lloc el funeral d'Estat a la seva granja ranxo Els Sicòmors, al desert meridional del Nègueb, informen avui mitjans locals. Sharon serà enterrat al costat de la seva segona dona, Lili, que va morir el 2000, en una cerimònia que encapçalaran els seus dos fills, Omrí i Guilad, i el cap de l'Estat Major, el general Beny Gantz.

Dignataris mundials

L'exprimer ministre israelià va morir dissabte a Tel Aviv als 85 anys després d'estar 8 anys en estat vegetatiu després de patir el 2006 una hemorràgia cerebral massiva que el va apartar de la direcció del Govern israelià.

Notícies relacionades

Dilluns a les 09.30 hores (07.30 GMT) està previst que comenci una cerimònia oficial a la mateixa seu parlamentària, a la qual assistiran les personalitats polítiques i dignataris estrangers.

En les honres hi participaran, entre altres, el vicepresident dels EUA, Joe Biden; representants del Quartet per al Pròxim Orient; el president de la Duma russa, Sergei Narixkin; l'exprimer ministre britànic Tony Blair; el primer ministre txec, Jiri Rusnokel; el ministre d'Afers Estrangers alemany, Frank-Walter SteinmeierJorge Fernández Díaz, ministre de l'Interior, hi assistirà com a representant del Govern espanyol.

Temes:

Ariel Sharon