Mor als 85 anys l'exprimer ministre israelià Ariel Sharon

El polític de dretes, un dels més controvertits de la història d'Israel, ha estat vuit anys en coma

Va governar el país des del 2001 fins al 2006 i va crear el partit de centredreta Kadima

Multitud de persones van amb flors a donar-li el seu últim adéu. / ATLAS

Multitud de persones van amb flors a donar-li el seu últim adéu.
L’exprimer ministre israelià tenia 85 anys i en feia vuit que estava en coma.

/

1
Es llegeix en minuts

L'exprimer ministre israelià Ariel Sharon, un dels polítics més llorejats i a la vegada controvertits de la història d'Israel, ha mort aquest dissabte als 85 anys a l'hospital de Tel Aviv en què estava ingressat des del 2006, ha informat el centre mèdic.

La salut de Sharon, que estava en coma des que fa vuit anys va patir un vessament cerebral massiu, es va començar a deteriorar fa dos mesos i mig, i els últims dies patia una insuficiència renal que li havia afectat diversos òrgans vitals i el mantenia en estat crític, segons els facultatius del centre mèdic Shiva Tel Hashomer.

Vuit anys en coma

A l'hospital hi havia concentrats des de primera hora del dia familiars, subordinats i amics i coneguts tant de la seva època militar i com política per acompanyar els dos fills de Sharon, Guilad i Omri.

El seu fill Guilad Sharon ha donat les gràcies en una breu compareixença davant els mitjans a l'hospital a tots els metges, infermers i facultatius que s'han encarregat d'atendre el seu pare durant els vuit anys d'ingrés mèdic tant al centre Tel Hashomer de Tel Aviv com al Hadasa Ein Karem de Jerusalem.

"Se'n va anar quan ell va decidir anar-se'n", ha dit abans de donar les gràcies "a totes les persones a Israel i el món que s'han interessat pel seu estat".

"La reencarnació d'Israel"

Qui havia estat un dels seus assessors més pròxims en la seva etapa de primer ministre, Raanan Gissin, havia explicat unes hores abans de la mort que "Sharon és la mateixa reencarnació d'Israel en una sola persona des del 1948, i el seu llegat i influència abasten el camp militar, el polític i l'econòmic".

Notícies relacionades

L'exprimer ministre israelià va viure sempre enmig de la controvèrsia, des dels seus dies com a militar i ministre fins a arribar a dirigir el Govern israelià el 2001.

Sharon va governar el país fins al 2006, i un any abans de patir el vessament cerebral va crear un nou partit, el Kadima, centredretà, amb què va tirar endavant l'evacuació de colons i soldats israelians de Gaza davant l'oposició interna al seu partit, el dretà Likud, avui liderat per un dels seus principals rivals, Benjamin Netanyahu.