CONFLICTE BÈL·LIC AL PRÒXIM ORIENT

Alemanya destruirà part de l'arsenal químic de Síria

El ministre d'Exteriors germànic diu que "ningú que tingui la capacitat tècnica per fer-ho s'hi hauria de negar"

La ministra de Defensa de Merkel defensa que "el procés de pau sirià és una tasca internacional"

El ministre d’Exteriors alemany, Frank-Walter Steinmeier (dreta), amb el seu homòleg danès, Holger Nielsen, aquest dijous en roda de premsa a Berlín.

El ministre d’Exteriors alemany, Frank-Walter Steinmeier (dreta), amb el seu homòleg danès, Holger Nielsen, aquest dijous en roda de premsa a Berlín. / ODD ANDERSEN (AFP)

1
Es llegeix en minuts

Alemanya destruirà al seu territori part de les armes químiques del règim sirià de Baixar al-Assad, dins del procés supervisat per les Nacions Unides (ONU), segons ha anunciat aquest dijous el ministre d'Exteriors germànic, Frank Walter Steinmeier. Els EUA han demanat a Espanya que es faci càrrec dels residus una vegada destruït l'armament.

La Societat per a l'Eliminació d'Armes Químiques i Residus d'Armament (GEKA), situada a Munster (nord del país) i participada únicament pel Ministeri de Defensa alemany, serà l'encarregada de cremar els productes químics hidrolitzats de l'arsenal sirià que s'està desmantellant ara.

Segons ha explicat en un comunicat el Ministeri d'Exteriors, el gas mostassa serà recollit pels Estats Units, que procediran, en vaixells estacionats al Mediterrani, a la descomposició dels diferents elements d'aquestes armes químiques. Posteriorment, els components hidrolitzats arribaran a la planta de destrucció d'Alemanya, on seran cremats. S'espera que el país germànic rebi diverses tones d'aquests químics.

"Calmar el conflicte"

"Ningú que tingui la capacitat tècnica per fer-ho pot negar-se a actuar", ha assenyalat Steinmeier, que ha expressat la seva confiança que la destrucció de l'armament químic signifiqui "un primer pas que possibiliti calmar el conflicte sirià".

Notícies relacionades

En la mateixa línia s'ha manifestat la ministra de Defensa, Ursula von der Leyen, que en un altre comunicat ha recordat que "el procés de pau a Síria és una tasca internacional". "Alemanya disposa d'una tecnologia segura i una llarga experiència en la destrucció de restes d'armes químiques", ha apuntat Von der Leyen. La ministra ha defensat, doncs, la participació d'Alemanya en una tasca comuna de la comunitat internacional, convençuda que suposarà "una valuosa aportació per al procés de pau".

Un vaixell danès va salpar el dimarts de Síria amb el primer carregament de materials químics. El mercant, escortat per vaixells de guerra de Dinamarca, Noruega i Síria, es troba en aigües internacionals.