PETICIÓ AL DEPARTAMENT DE SEGURETAT NACIONAL
Obama demana a Rajoy dipositar a Tarragona residus químics sirians
Washington pretén descarregar 15 tones de gas sarín i mostassa ja tractats en alta mar
El Govern espanyol rebutja la sol·licitud però no descarta que els Estats Units reiterin la proposta
Mariano Rajoy i Barack Obama somriuen durant la cimera de l’OTAN, el maig del 2012 a Chicago. /
El Govern dels Estats Units ha sol·licitat al de Mariano Rajoy autorització per utilitzar el port de Tarragona per descarregar residus químics ja tractats de l'arsenal utilitzat en la guerra de Síria, així com per al seu posterior emmagatzematge. Fonts de la Moncloa han confirmat que s'ha produït aquesta petició directa, encara que segons ha pogut saber EL PERIÓDICO l'Executiu espanyol s'ha mostrat reticent davant aquesta possibilitat i ja ha traslladat la seva postura a la Casa Blanca. La negativa de Rajoy s'ha cursat a través del Departament de Seguretat Nacional, vinculat al gabinet de Presidència, que s'ha pronunciat en contra de l'opció d'utilitzar el port de Tarragona o el de Rota, segona alternativa plantejada pels nord-americans. Després d'avaluar la demanda nord-americana, Seguretat Nacional, i el seu director, Alfonso Senillosa, van aconsellar al president declinar l'oferta. I ho va fer.
No obstant, per comprovar que la decisió de Rajoy és irreversible farà falta esperar uns dies, ja que no està descartat que la Casa Blanca introdueixi l'assumpte en l'agenda de temes a tractar durant la visita del president espanyol a Washington per veure's, el pròxim 13 de gener, amb Barack Obama.
TRÀMITS / Al marge de la petició expressa a Rajoy per part de l'equip d'Obama, des dels Estats Units s'ha tramitat també la sol·licitud oficial amb la mateixa finalitat, a més de fer-ho a Espanya, a altres països com França o Itàlia, aprofitant els cursos diplomàtics que posa a la seva disposició la Unió Europea. De moment, no se sap si les autoritats italianes o franceses han acceptat la proposta o l'han rebutjat com ja han fet les espanyoles.
Ben segur que l'èxit que l'Administració nord-americana hagi tingut amb els governs de François Hollande o Enrico Letta dependrà que, dilluns, li insisteixi o no Obama a Rajoy perquè reconsideri la seva postura i accedeixi a la seva petició d'utilitzar els ports o de Tarragona o de la base de Rota. Aquest detall pot marcar la visita del president espanyol a Washington, una visita en què el seu equip de la Moncloa fa mesos que treballa en coordinació amb el Ministeri d'Afers Estrangers. La cita es considera de rellevància màxima, ja que es compta tornar dels Estats Units amb el recolzament públic d'Obama a les reformes empreses per Rajoy.
SISTEMA D'HIDRÒLISI / El que pretenen els Estats Units, segons fonts diplomàtiques, és poder desembarcar a Tarragona (o un altre port del Mediterrani) 15 tones d'agents químics com el gas sarín o mostassa, que haurien estat destruïts prèviament en un vaixell especialitzat -el MV Cape Ray- en alta mar. Aquesta embarcació nord-americana disposa d'un sistema d'hidròlisi desplegable de camp per neutralitzar els components usats per a la fabricació d'armes químiques. Una vegada cremades, serien traslladades a un altre vaixell, i aquesta seria la part més sensible de l'operació pel risc de vessament al mar.
Notícies relacionadesFinalment, els residus es descarregarien al port que acceptés fer-ho, on serien tractats «com a residus sòlids urbans o químics normals». Aquestes fonts afegeixen que fins a 35 empreses europees han presentat les seves ofertes per efectuar el tractament d'aquests residus, entre les quals hi hauria una companyia ubicada a Tarragona les dades de la qual no han estat revelades, però que podria haver pesat en la sol·licitud nord-americana.
Una vegada desembarcats, els residus ja no suposen cap perill per a la salut o el medi ambient, sostenen les fonts diplomàtiques esmentades, a l'haver estat prèviament incinerats, i per consegüent, neutralitzats. En qualsevol cas el procés per desmantellar l'arsenal d'armament químic sirià es va iniciar formalment dimarts, en una gran operació coordinada per l'ONU. Aquell dia va partir del port sirià de Latakia un vaixell comercial danès amb part d'aquest arsenal, escortat per tres vaixells de guerra, la destinació final dels quals s'ignora.
- Els Boixos Nois, la cara catalana del fenomen ultra
- El somriure de l’‘Un, dos, tres…’ que va viure amb el dolor
- Educació a catalunya Mireia Dosil i Carles Granell: "Urgeix un grau d’Educació Matemàtica i l’especialitat a primària"
- ‘Top 10’ d’‘influencers’ a la 080
- Catalunya es proposa integrar la immigració barri a barri
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- El Barça suma una treballada victòria en la visita al Laguna Tenerife (91-95)
- Ruth Chepngetich firma una marató per a l’eternitat
- Sinner reafirma el número 1 de l’any al guanyar Djokovic
- La sobrecàrrega castiga el futbol