Efectes d'una gran tempesta a Europa

Mort i destrucció a Sardenya per un cicló

El Govern de Letta decreta l'estat d'emergència

Una vintena de persones perden la vida a l'illa italiana

Un equip de rescat evacua habitants de Sardenya, ahir.

Un equip de rescat evacua habitants de Sardenya, ahir. / REUTERS / STRINGER

2
Es llegeix en minuts
ROSSEND DOMÈNECH
ROMA

Els morts són per ara 18, entre ells dos nens, mentre que milers de persones que han hagut de deixar casa seva, amb dos metres d'aigua a l'interior, han estat acollits de moment en poliesportius, hotels, gimnasos i escoles. Són les conseqüències del cicló Cleopatra que es va abatre sobre l'illa de Sardenya, a la zona d'Olbia, i va descarregar en 24 hores la pluja equivalent a sis mesos a tot Itàlia.

El Govern italià va decretar l'estat d'emergència i va destinar a la zona 20 milions d'euros d'urgència. «Després, fetes les primeres estimacions, decidirem», va dir Enrico Letta, president de l'Executiu. «Es tracta d'una situació tràgica», va explicar Ugo Cappèllacci, president de la regió, que va indicar que «tanta abundància d'aigua es registra només cada mil anys, cosa que va més enllà de qualsevol previsió». «Una tragèdia nacional», van afegir tant el president de la República, Giorgio Napolitano, com Letta. «No hi ha temps ni per parar-se a plorar», va lamentar Giani Giovanelli, alcalde d'Olbia.

Ahir al matí el trànsit de la ciutat  era dirigit pels militars de la guàrdia costanera, perquè les avingudes s'assemblaven més a rius que no pas a carrers asfaltats. A la tarda centenars de poblets i pedanies estaven  encara aïllats.

Algunes persons es van salvar enfilant-se als arbres dels carrers on eren o abraçant-se als pals de la llum, i d'altres, enfilant-se a les teulades. Tres persones van ser engolides per un pont que es va enfonsar de sobte i altres van ser  atrapades per dos metres d'aigua mentre es trobaven  en soterranis i en patis. «Profundament commogut per l'espantosa tragèdia que ha sacsejat Sardenya», va dir el Papa Francesc per Twitter.

DESTROSSA / Nombrosos cotxes van ser  trobats a quilòmetres de distància d'on estaven aparcats, a sobre de cases o tirats en precipicis. La família Pala es disposava a sopar quan en pocs segons es va veure amb l'aigua fins al coll i una paret de la vivenda, arrossegada per l'ímpetu del cicló, contra la cara. «Vam cridar auxili durant dues hores, vam treure el cap per una finestra, però no hi havia ningú». El subministrament d'aigua se'n va anar en orris. També les línies telefòniques i les comunicacions per carretera i ferrocarril.

Notícies relacionades

Segons els meteoròlegs, «el cicló es va produir quan un remolí d'aire fred d'uns 400 quilòmetres de radi es va separar d'una pertorbació procedent de l'Àrtic i va entrar a l'àrea del Mediterrani, i va xocar amb un flux d'aire humit africà», cosa que va provocar la descàrrega d'aigua. És la mateixa tempesta que afecta aquesta setmana el territori català.

El servei de meteorologia va batejar el cicló amb el nom de Cleopatra, la lletja reina d'Egipte, però molt cobejada per Cèsar i Antoni, fet que va provocar una guerra civil a Roma. Una cosa semblant a la guerra meteorològica que es va viure ahir a l'illa.