Almenys 10.000 persones han perdut la vida a les Filipines pel tifó 'Haiyan'

El tifó més potent de l'any ha arrasat més del 70% d'una població de 220.000 habitants

El Vietnam evacua 600.000 persones per l'arribada dilluns del fenomen meteorològic

Els carrers de Tacloban, a les Filipines, després del tifó ’Haiyan’. / ATLAS

2
Es llegeix en minuts

Almenys 10.000 persones han perdut la vida a les Filipines pel tifó 'Haiyan'. A l'illa de Leyte, el nombre de víctimes mortals podria sobrepassar les 10.000 només, la majoria per ofegament i per l'enfonsament d'edificis. A l'illa filipina de Samar, per on va entrar divendres el tifó, 300 persones han perdut la vida i 2.000 han estat donades per desaparegudes. La totalitat de les víctimes de l'illa de Samar procedeixen de la petita ciutat de Basey, a l'oest de l'illa i amb una població d'uns 20.000 habitants.

El 'Haiyan', batejat per les autoritats filipines com a 'Yolanda', hauria arrasat entre el 70 i el 80% de la ciutat de Tacloban, capital de la província de Leyte, amb una població de 220.000 habitants, per on el tifó va passar divendres.

Després que la localitat passés diverses hores incomunicada, dissabte van començar a arribar imatges de la destrucció de Tacloban, amb vivendes completament destruïdes, carreteres instransitables pel gran nombre de pals de llum i tot tipus d'objectes arrossegats, i arbres totalment desfullats.

"La devastació és total. Si has estat a Tacloban abans, ni podries reconèixer la ciutat ara", ha dit a l'agència de notícies filipines PNA un alt càrrec de l'Exèrcit, el tinent Jim Alagao.

La Creu Roja de les Filipines va estimar dissabte que unes 1.200 persones han mort per causes relacionades amb el pas del tifó, mentre les xifres oficials no sobrepassen els dos centenars, unes dades no actualitzades i molt inferiors per a una catàstrofe d'aquesta magnitud.

El tifó més potent de l'any

El Consell per a la Gestió i Reducció de Desastres del país ha assenyalat que 4,5 milions de persones de 36 províncies de les Filipines s'han vist afectades pel 'Haiyan', el tifó més potent de l'any en tot el planeta, amb ratxes de vent que van superar els 300 quilòmetres per hora.

Abans de l'arribada d'aquest últim tifó a les Filipines, el vint-i-quatrè de l'any, els meteoròlegs havien advertit que podria tenir un efecte devastador més potent que el tifó 'Bopha', que el 2012 va deixar prop d'un miler de morts.

Evacuacions al Vietnam

Les autoritats del Vietnam han evacuat unes 600.000 persones davant l'arribada del tifó, que tocarà dilluns al matí les costes vietnamites, segons fonts oficials.

"Hem evacuat més de 174.000 vivendes, equivalents a més de 600.000 persones", indicava un informe del Departament de Control d'Inundacions i Tempestes vietnamita.

El 'Haiyan' es dirigeix, després de canviar de rumb, a les províncies del nord i el nord-oest a una velocitat de 35 quilòmetres per hora, ha indicat l'oficina meteorològica del Vietnam.

Notícies relacionades

El tifó, que al seu pas per les Filipines va arribar a la seva màxima potència, ha perdut força durant el seu transcurs pel mar del Sud de la Xina, fins que el departament vietnamita l'ha rebaixat al nivell de potència 1, el més baix de l'escala.

De moment, almenys quatre persones han mort al Vietnam mentre preparaven els seus habitatges per a l'arribada del fenomen meteorològic, ha declarat la directora del l'organització CARE, Claudia Futterknecht, al canal australià ABC.