ALERTA AL PACÍFIC

Més d'un miler de morts a les Filipines pel tifó 'Haiyan'

Un total de 58 províncies de l'arxipèlag estan sota amenaça de tempestes, de les quals 21 estan en alerta roja

El fenomen meteorològic amenaça de convertir-se en el tifó més fort en la història d'aquesta zona

1
Es llegeix en minuts

A les Filipines es compten al voltant de 1.200 víctimes mortals a primera hora de la tarda d'aquest dissabte, després d'un recompte estimat per la Creu Roja.

Divendres es parlava de quatre morts; a primera hora d'aquest dissabte el subdirector general de l'Autoritat d'Aviació Civil de les Filipines, John Andrews, afirmava que hi havia fins a un centenar de víctimes mortals al país. Al migdia, la Creu Roja ha alertat que, només a Tacloban --la ciutat que més ha patit l'atac del fenomen en la seva màxima intensitat-- hi ha almenys un miler de morts.

El fort tifó 'Haiyan', batejat com a 'Iolanda' pels organismes filipins, castiga el centre de l'arxipèlag. El fenomen amenaça de convertir-se en el tifó més potent registrat en la història en aquesta zona.

Les intenses pluges i les ratxes de vent de més de 300 quilòmetres per hora han provocat talls en el subministrament elèctric, inundacions i esllavissades de terres.

Els voltants afectats

El tifó ha avançat aquest dissabte cap al Vietnam, on les autoritats han iniciat l'evacuació d'almenys 100.000 persones per l'arribada d''Haiyan'. Està previst que el tifó, registrat com el més potent d'aquest any a tot el món, arribi a les províncies centrals del Vietnam diumenge ala matí.

Notícies relacionades

Més de 792.000 persones han estat evacuades de 38 ciutats situades al centre de l'arxipèlag filipí davant l'arribada de 'Iolanda' a un total de 812 centres per a desplaçats habilitats per les autoritats. Un total de 58 províncies de l'arxipèlag estan sota amenaça de tempestes, de les quals 21 estan en alerta roja.

"Molt preocupats" per la situació

Per la seva part, el ministre de l'Executiu filipí Rene Ameldras ha anunciat l'enviament d'ajuda de primera necessitat a Tacloban. "Estem molt preocupats per la situació" en aquesta localitat, ha recalcat Ameldras.