El supertifó 'Haiyan' arriba a les Filipines amb vents de fins a 378 km/h

Almenys quatre morts i més d'un milio d'evacuats, balanç provisional del tifó més violent de l'any

El supertifó ’Haiyan’ arriba a les Filipines. / periodico

1
Es llegeix en minuts

Almenys quatre persones han mort i més de 125.000 han estat evacuades al centre de les Filipines després de l'arribada del supertifó 'Haiyan', que aquest divendres afecta l'arxipèlag amb vents sostinguts de 235 quilòmetres per hora i ràfegues de fins a 275. 'Haiyan', de força 5 --la màxima possible--, és el tifó més violent des de començament d'any. S'espera que en les pròximes hores avanç cap a Xina i Vietnam.

'Haiyan', batejat com a 'Yolanda' pels organismes filipins, ha tocat terra aquest divendres al voltant de les 04.30 hora local (22.30 de dijous a Espanya) a la localitat de Guiuan, a la província de Leyte, a la regió de Visayas Orientals, al centre de les Filipines. La tempesta ha deixat sense llum gairebé tota la regió.

Dues persones han mort electrocutades després que el tifó tombés diverses línies elèctriques, mentre que la tercera ha mort per la caiguda d'un pal de la llum, segons l'últim informe del Consell Nacional de Gestió i Reducció de Desastres.

A més, set persones han resultat ferides, la majoria per la caiguda d'objectes, ha informat en roda de premsa Reynaldo Balido, portaveu de l'organisme filipí.

Notícies relacionades

Unes 125.000 persones de 22 províncies filipines estan allotjades als 109 centres d'evacuació condicionats pel Govern. Un total de 58 províncies de l'arxipèlag estan sota amenaça de tempestes, de les quals 21 es troben en alerta roja.

Els Guardacostes de les Filipines han assenyalat que unes 3.000 persones s'han quedat atrapades en diversos ports marítims de la regió afectada. L'aerolínia filipina Cebu Pacific ha cancel·lat un total de 122 vols nacionals i internacionals.