ALERTA AL PACÍFIC

Les Filipines ordena evacuacions massives davant l'arribada del supertifó 'Haiyan'

Unes 40 províncies del país estan en estat d'alerta davant els forts vents

1
Es llegeix en minuts

El Govern de les Filipines ha ordenat aquest dijous una evacuació massiva de població en vessants de muntanya i zones del litoral situades en la trajectòria del tifó 'Haiyan', que arribarà a l'arxipèlag amb vents sostinguts de 215 quilòmetres per hora i ràfegues de fins a 250.

L'agència meteoròloga filipina, PAGASA, ha indicat que 'Yolanda' -el nom local que rep el tifó- ha guanyat força en les últimes hores, i es dirigeix cap a la costa est de les Filipines a una velocitat de 33 quilòmetres per hora.

Unes 40 províncies del país estan en estat d'alerta, 5 de les quals -Samar Oriental, Samar, Leyte, Leyte Meridional i les Illes Biliran- es troben en alerta màxima.

'Haiyan', que té un diàmetre d'uns 600 quilòmetres i travessarà el centre de les Filipines d'est a oest, va ser qualificat per PAGASA com un supertifó, nom que se li dóna a aquest fenomen meteorològic quan els seus vents superen els 240 quilòmetres per hora.

El tifó més intens del 2013

El president de les Filipines, Benigno Aquino, s'ha dirigit a la nació en un discurs televisat en què ha advertit que "s'espera que aquest tifó sigui més intens que 'Bopha'", que el desembre passat va deixar uns 1.800 morts i desapareguts al país.

Per la seva part, agències meteoròlogues nord-americans van qualificar 'Haiyan' com el tifó més intens del món des de començament d'any.

S'espera que la tempesta toqui terra aquest divendres al matí i que surti de la zona diumenge que ve.

Serveis paralitzats

Els governs locals de diverses províncies han suspès les classes, mentre que els guardacostes han instat totes les embarcacions a no sortir a navegar.

A més, les companyies aèries han suspès mitja dotzena de vols, i s'espera que molts més siguin cancel·lats quan el tifó travessi el país.

Temporada de tifons

Notícies relacionades

El Govern filipí ha anunciat dimecres que s'havien distribuït embarcacions de rescat, ajuda d'emergència i subministraments mèdics a les zones estratègiques.

La temporada de tifons a les Filipines, que comença en  general al juny i s'acaba al novembre, comptabilitza tots els anys entre 15 i 20 tifons.