Maduro es radicalitza
L'oposició denuncia persecució política i creix l'assetjament a la premsa
El líder veneçolà declara la guerra «als paràsits» al complir sis mesos al poder

Nicolás Maduro en un acte polític televisat a Caracas, dimecres de la setmana passada. /
«Paràsits de Veneçuela, prepareu-vos perquè el que ve és revolució». Amb aquesta amenaça, Nicolás Maduro ha promès iniciar una nova etapa del projecte socialista iniciat pel seu mentor polític, el desaparegut Hugo Chávez. Sis mesos després d'haver jurat com a president, ha anunciat que combatrà la corrupció i acabarà amb la que denomina «guerra econòmica», causants segons ell de problemes com l'escassetat de productes, una inflació del 49% i errors quotidians en els serveis públics.
«He demanat poders especials per anar amb mà de ferro contra la corrupció; per anar a fons en el nou model econòmic i aprofitar aquesta oportunitat que ens dóna la guerra econòmica que ha desencadenat la burgesia parasitària contra el país, per donar una rebolcada econòmica a tots els vicis i tot el que està mal fet». Així va justificar el mandatari la seva sol·licitud davant l'Assemblea Nacional de facultats extraordinàries per legislar per decret durant un any.
«No hi ha corrupció sense maneig de fons públics. Això el que pot amagar és una persecució contra adversaris polítics dins i fora de l'oficialisme», adverteix Carmen Beatriz Fernández, directora de l'empresa de consultoria política Dataestrategia.
José Antonio Gil Yépez, director de l'enquestadora Datanálisis, afirma que la lluita contra la corrupció li servirà al Govern com una cortina de fum, però que els poders extraordinaris li poden resultar contraproduents . «La sol·licitud d'una Llei Habilitant és fruit d'aquesta ideologia de concentració del poder, però es produeix en un moment en què el Govern ha de trobar solucions econòmiques molt contundents que generaran molt descontentament. Llavors, els ciutadans en culparan l'actor més visible i, amb l'Habilitant, aquest és el president de la República», apunta.
L'aliança d'oenagés Monitor Legislatiu recorda que la Constitució preveu l'Habilitant per a casos d'emergència nacional com ara desastres naturals. «Adduir la lluita contra la corrupció o el combat a la guerra econòmica per justificar una Habilitant no són més que excuses per incrementar el poder i discrecionalitat del president», apunta.
CRIMINALITZACIÓ / Des de l'oposició es tem que els poders especials -que inclouen la possibilitat de legislar en matèria penal- siguin utilitzats com a arma de persecució política. «El que es busca és la criminalització absoluta», va assenyalar la diputada María Corina Machado.
En els últims sis mesos s'ha iniciat el procés per retirar la immunitat parlamentària a tres diputats acusats per l'oficialisme de corrupció. L'oposició sosté que es tracta d'una maniobra del chavisme per aconseguir la majoria qualificada de 99 vots que requereix per aprovar la Llei Habilitant.
Més enllà del discurs, Maduro està augmentant la pressió sobre la premsa, a la qual acusa de voler desestabilitzar el Govern al publicar informacions sobre els problemes d'escassetat i el mal funcionament dels serveis públics. Fa una setmana, el mandatari va ordenar a la Fiscalia obrir una investigació en contra del diari 2001 per una notícia sobre les resolucions en el proveïment de gasolina. El procediment judicial es va posar en marxa aquell mateix dia.
L'Executiu també va aprovar la creació del Centre Estratègic de Seguretat i Protecció de la Pàtria (Cesppa), facultat per aplicar la censura, ja que podrà declarar de caràcter reservat o classificat qualsevol informació que consideri estratègica per preservar la seguretat nacional. D'acord amb Provea, una oenagé de defensa dels drets humans, el Cesppa demostra els «creixents trets autoritaris» del règim.
Notícies relacionades«És un organisme de control de la llibertat d'expressió», apunta José Antonio Gil Yépez, per a qui la situació no està clara. «No puc dir que Maduro s'ha radicalitzat i que tot el Govern està d'acord a anar a un assalt final pel que fa a la concentració del poder polític i de l'empresa privada».
Segons Fernández, s'està arribant a un estat molt crític en l'àmbit econòmic i molt perillós en el social, a punt d'una implosió. «En l'oficialisme hi ha molta por. L'actitud de Maduro és pròpia d'una fera malferida. Totes les enquestes assenyalen que estan perdent partidaris, estant a sis setmanes de les municipals. Hi pot haver qui pensi que el millor és fugir cap endavant. Pot passar qualsevol cosa. No estic en condicions de saber si es tracta de fanfarronades. El que és clar és que hi ha molts nervis en l'oficialisme», conclou.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Tramitació La nova ordenança de civisme supera el primer tràmit
- Sector elèctric Iberdrola reforça la seva liquiditat amb una línia de crèdit de 2.500 milions
- Perfumeria i cosmètica Puig factura 2.299 milions el primer semestre, un 7,6% més
- Construcció Habitatge insta les comunitats a pactar un nou pla de 6.660 milions
- Anàlisi i predicció de BBVA Research L’economia catalana alentirà el seu creixement fins a l’1,5% el 2026