Milers de brasilers surten als carrers en plena Copa Confederacions

Més de 5.000 manifestants ocupen el sostre del Congrés Nacional a Brasília

Protestes davant el Congrés a Brasília. / periodico

3
Es llegeix en minuts
EDU SOTOS / Rio de Janeiro

Més de 240.000 persones van ocupar els carrers de les principals ciutats del Brasil dimarts a la matinada. L'onada massiva de protestes, que s'estenen ja per 11 ciutats, va agafar per sorpresa les autoritats del país sud-americà, que no va poder evitar que els manifestants ocupessin alguns dels centres més importants de govern del país. A la capital, Brasília, part dels 5.000 manifestants van ocupar el sostre de l'edifici del Congrés Nacional i van intentar envair, sense èxit, l'interior del recinte encara que van ser rebutjats per les tropes de xoc de la policia militar.

Per la seva banda, a Rio de Janeiro, ciutat que acull actualment la selecció espanyola per la Copa de les Confederacions, unes 100.000 persones van recórrer el centre de la ciutat de manera pacífica portant roses i samarretes blanques en un gest per demostrar que les seves reivindicacions són pacífiques. Els crits de dimissió referits tant al governador de l'estat de Rio de Janeiro, Sergio Cabral, com a l'alcalde de la ciutat, Eduardo Paes, es van succeir durant tot el trajecte, que va transcórrer sense incidents. "Vine, vine, vine al carrer vine" o "No és Turquia, no és Grècia, és el Brasil que surt de la inèrcia" van ser algunes de les consignes més repetides durant la marxa.

Minories violentes

L'ambient reivindicatiu, encara que festiu, en què va transcórrer la marxa va acabar al voltant de les vuit del vespre (hora local) quan un grup reduït d'uns cent manifestants van intentar l'assalt a l'edifici de l'Assemblea Legislativa. Armats amb còctels molotov i utilitzant les tanques de metall, col·locades als marges de la manifestació, van intentar forçar les portes de l'edifici encara que finalment van ser rebutjats per la policia militar. Durant l'enfrontament es van poder sentir diversos trets d'arma, es parla d'un manifestant ferit a la cama, a més del soroll de les pilotes de goma i les explosions de les bombes de gas lacrimogen. En aquell moment, els radicals van utilitzar per resguardar-se un cotxe bolcat que posteriorment va ser incendiat i que va protagonitzar una de les imatges més desagradables de la nit.

Al contrari del que s'esperava en un principi la manifestació a São Paulo, nucli de les protestes, va tenir una afluència menor de l'esperada amb 65.000 persones i va transcórrer de manera pacífica. No obstant, a altes hores de la nit, un grup de  manifestants van aconseguir assaltar el Palau dels Bandeirantes, seu del govern federal de l'estat de São Paulo i van protagonitzar episodis de violència en els seus intents de resistir la policia que els va anar a desallotjar.

Notícies relacionades

La gravetat dels actes va fer que la presidenta del Brasil, Dilma Rousseff, que s'havia mantingut en silenci des que van començar les protestes la setmana passada a São Paulo, trenqués el seu silenci. "Les manifestacions pacífiques són legítimes i pròpies de la democràcia. És propi dels joves que es manifestin", va afirmar en nota oficial la presidenta restant importància als actes violents que va qualificar com "l'acció d'una minoria". L'expresident Lula va anar fins i tot un pas més enllà i va criticar obertament l'actuació de la policia militar, que la setmana passada va actuar amb brutalitat en la repressió dels manifestants a São Paulo.

Si bé al principi les protestes es van deure a l'augment de les tarifes d'autobús i les despeses excessives de cara al Mundial del 2014, el moviment de manifestacions ha passat a constituir-se en una reivindicació de caràcter més general que exigeix, entre altres, més inversions públiques en sanitat, educació i transports. Per la seva part les activitats de la Copa Confederacions continuen la seva marxa habitual al marge de les reivindicacions. Els membres del "Movimento Passe Libre", organitzadors de les mobilitzacions a les 11 ciutats que s'han sumat a les protestes, van advertir ahir que les accions es prolongaran fins que els ajuntaments de São Paulo i Rio no redueixin el valor de les tarifes d'autobús als preus anteriors. Els 100.000 manifestants de Rio de Janeiro també van deixar clara la seva postura si el govern no fa marxa enrere: "La Copa Confederacions serà la Copa de les Manifestacions".