Partidaris i opositors d'Erdogan es manifesten avui a Istanbul

Milers de persones han marxat i s'han concentrat aquesta nit en rebuig a la violència policial i al Govern

Manifestants resisteixen l’avanç de la policia al parc Gezi d’Istanbul, diumenge a la matinada.

Manifestants resisteixen l’avanç de la policia al parc Gezi d’Istanbul, diumenge a la matinada. / Vadim Ghirda (AP)

2
Es llegeix en minuts

Després d'una llarga nit de protestes, càrregues policials i xocs amb els manifestants, Istanbul acollirà avui concentracions tant a favor com en contra del primer ministre, Recep Tayyip Erdogan. El partit d'Erdogan, l'islamista moderat AKP, ha convocat a les 14.30 GMT un míting de suport al líder, que ja ahir a Ankara va ser aclamat per una multitud a la qual es va referir com la "Turquia real", en contraposició amb els centenars de milers de persones que fa gairebé 20 dies que es manifesten contra ell.

En l'acte del dissabte, Erdogan va anunciar que el parc Gezi d'Istanbul, símbol de les protestes, seria desallotjat avui de les milers de persones que l'ocupaven, un termini que no va complir, ja que el mateix dia els antiavalots van irrompre a la zona i van expulsar els seus ocupants. Després de l'operació, el principal sindicat de funcionaris, KESK, va anunciar que sortirà "als carrers i les places" per mostrar una "resposta democràtica" al desallotjament del parc.

Ja durant tota la nit, milers de persones van marxar i es van concentrar a diferents punts d'Istanbul per rebutjar la violència policial i el Govern, fins al punt de produir-se nombrosos xocs amb la policia. Els antiavalots van rebre el suport de la Gendarmeria, un cos dependent de l'Exèrcit, que normalment no pot actuar en zones urbanes, que va enviar camions amb canons d'aigua que no van arribar a entrar en acció.

Record a les víctimes

Notícies relacionades

Abans del desallotjament, la xarxa de Solidaritat Taksim havia convocat a una concentració a la plaça sota el lema 'Un milió avui a Taksim' per recordar els quatre morts, tres manifestants i un agent, que ha deixat l'onada de protestes. Amb la plaça envoltada ara per la policia, no és clar si aquesta manifestació tindrà avui lloc, encara que per les xarxes socials ha sorgit una nova crida a protestar sota la consigna 'Turquia al carrer'.

Per una altra part, a Ankara, milers de persones tenen previst acompanyar avui la comitiva fúnebre d'un manifestant mort d'un tret al cap al principi de les revoltes i que va estar diversos dies en estat de mort cerebral. La multitud col·locarà flors a la plaça de Kizilay, on li van disparar, i després marxarà al cementiri aleví, on serà enterrat. Dos sindicats han anunciat que participaran en el seguici fúnebre, que comença a les 9.30 GMT.