Almenys 29 persones resulten ferides en el fulminant desallotjament de la plaça Taksim

Els antiavalots han carregat amb canons d'aigua i gasos lacrimògens contra els manifestants

Hores abans Erdogan havia anunciat que l'evacuació del parc seria diumenge

Partidaris de l’AKP segueixen el discurs d’Erdogan, a Ankara.

Partidaris de l’AKP segueixen el discurs d’Erdogan, a Ankara. / ADEM ALTAN (AFP)

3
Es llegeix en minuts

La policia turca ha desallotjat aquest dissabte per sorpresa i de forma fulminant la cèntrica plaça Taksim a Istanbul i l'adjacent parc Gezi amb càrregues i la utilització d'abundant material antiavalots, com canons d'aigua i gasos lacrimògens. El desallotjament es produeix poques hores després que el primer ministre de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, advertís que la policia desallotjaria diumenge per la força els que seguissin ocupant el parc Gezi d'Istanbul, centre de les protestes antigovernamentals que sacsegen Turquia des de fa dues setmanes.

Cap a les 20.00 hores, els agents antiavalots han començat la invasió del parc, centre i símbol de les protestes. L'ús massiu de gas pebre ha estat de nou l'estratègia utilitzada pels agents per tractar amb els manifestants, que han anat retrocedint pacíficament, però sense dissoldre's. Segons les autoritats, 29 persones han estat hospitalitzades a causa de ferides sofertes en l'operatiu policial, encara que a les xarxes socials els activistes turcs parlen de molts més, tractats per metges voluntaris al voltant de la plaça i del parc.

La presència de nombrosos reporters no ha afectat la contundència amb què la policia ha realitzat el desallotjament. Un gran nombre d'antiavalots han irromput a la zona verda des de la plaça Taksim, mentre que els manifestants han sortit a la carrera pel costat oposat del parc entre escenes de pànic.

Després de sortir del parc, molts manifestants es van refugiar en carrers adjacents o en hotels pròxims. A l'Hotel Intercontinental, la policia va formar davant la porta i va exigir a la direcció que expulsés a qui no en fos hoste. En un altre hotel, el Divan, Ramiz Topal, un diputat del principal partit de l'oposició, el CHP, va ser colpejat pels agents, segons va declarar la mateixa víctima. "La policia està atacant el seu propi poble. No hi veig un final a això", va denunciar el parlamentari.

Barricades i resistència

Davant la Universitat Tècnica, joves i adolescents han format una cadena humana, han erigit barricades i s'han conjurat per resistir als agents."Taksim a tot arreu. A tot arreu resistència", han corejat els manifestants, el lema de guerra de la revolta ciutadana. Allà, com al carrer Istiklal, una important artèria comercial, com en moltes altres vies del centre, els agents han anat avançant llançant gas, obligant transeünts i turistes a refugiar-se en cafeteries i hotels.

Tres hores després que el primer pot de fum fos disparat, els agents encara pressionaven grups de joves, gairebé carrer per carrer, que retrocedien davant els gasos, sense dispersar-se, i responien amb algun ocasional llançament d'ampolles o tractant de llançar de tornada els pots de fums.

Al voltant del parc i de la plaça Taksim, un cordó policial impedia entrar a ningú a la zona verda, on empleats municipals s'afanyaven a desmantellar el campament on milers de persones s'han concentrat durant dues setmanes per evitar que fos destruït.

Les paraules d'Erdogan

Aquestes escenes es produeixen només unes hores després que Erdogan digués: "Ho dic obertament. Si demà (per aquest diumenge) no està buit (el parc), les forces de seguretat el buidaran. Aquest Estat no és la vostra joguina", ha anunciat Erdogan en un multitudinari míting del seu partit, l'islamista moderat AKP, a Ankara. El primer ministre ha emplaçat els ocupants de la zona verda a marxar i ha assegurat que la plaça pertany a "tots els habitants d'Istanbul i no a organitzacions il·legals".

Notícies relacionades

Erdogan ha reiterat la seva promesa que no emprendrà la reurbanització que implica la destrucció del parc fins que els jutges determinin si el projecte és legal i que, en qualsevol cas, organitzarà una consulta popular. "Si la gent diu que vol el parc, el deixarem. Si la gent vol el museu municipal, el construirem. Farem el que vulgui el poble", ha assegurat en referència a un dels possibles usos previstos per a l'edifici que substituiria aquesta zona verda.

Amb el suport de desenes de milers dels seus partidaris, Erdogan ha insistit des d'un gran escenari i recolzat pels membres del seu Govern que els manifestants són extremistes que utilitzen aquest parc com a excusa per atacar-lo."Respecte als ecologistes. Però aquests no eren ecologistes. Darrere del teló del parc Gezi hi ha organitzacions il·legals", ha reiterat abans d'assegurar que la majoria dels que reivindiquen aquest espai verd "no hi han estat mai".