Un extècnic de la CIA va desvelar el ciberespionatge dels EUA

Edward Snowden, de 29 anys, va treballar durant quatre anys per a l'Agència Nacional d'Intel·ligència (NSA), segons revela 'The Guardian'

Edward Snowden, l’extècnic de la CIA que ha responsabilitzat de les filtracions d’espionatge als EUA.

Edward Snowden, l’extècnic de la CIA que ha responsabilitzat de les filtracions d’espionatge als EUA. / HANDOUT (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts

Un jove nord-americà de 29 anys anomenat Edward Snowden, extècnic de la CIA que va treballar com a consultor per a l'Agència Nacional d'Intel·ligència (NSA) dels EUA, ha assumit la responsabilitat per les recents filtracions sobre l'espionatge nord-americà, segons ha revelat aquest diumenge 'The Guardian'.

Snowden, que actualment es troba a Hong Kong, va treballar durant quatre anys per a la NSA com a empleat de diverses companyies adjudicatàries de contractes de defensa, l'última Booz Allen Hamilton, des d'on va tenir accés a la informació secreta.

El jove ha estat una dècada relacionat amb la intel·ligència nord-americana, primer com a enginyer informàtic de la CIA, basat a Ginebra, i després com a consultor en diverses empreses externes de defensa que col·laboren amb la NSA, segons va revelar ell mateix a 'The Guardian'.

El diari britànic ha assenyalat que ha decidit divulgar la seva identitat per desig exprés de Snowden, que creu que no ha fet "res dolent" i no té por del que pugui passar-li malgrat el judici contra el soldat Bradley Manning, font de les filtracions de WikiLeaks.

Objectiu: informar

"Vull que el centre d'atenció sigui sobre els documents i el debat que espero que generi entre els ciutadans de tot el globus sobre el tipus de món en què volen viure", ha apuntat en declaracions publicades per 'The Guardian' a la seva web. "La meva única motivació és informar el públic del que han fet en el seu nom i el que es fa en contra seu", ha afegit.

Snowden es troba actualment a Hong Kong, on va viatjar el 20 de maig després d'abandonar la feina com a consultor de la NSA a Hawaii una vegada recollida la informació i copiats els documents ara divulgats. Aquesta setmana els diaris 'The Guardian' i 'The Washington Post' han divulgat documents secrets que indiquen que la NSA tenia accés secret a registres telefònics i a internet de milions d'usuaris als Estats Units.

Notícies relacionades

El massiu programa de ciberespionatge dels EUA implicaria a més Londres, ja que, segons el diari britànic, el centre d'escoltes dels serveis secrets del Regne Unit usa des del 2010 un programa secret nord-americà, Prism, per recol·lectar informació privada dels principals servidors d'internet. La font de totes aquestes informacions seria Edward Snowden, segons ha revelat aquest diumenge 'The Guardian'.