Els EUA arriben a un acord per evitar l'abisme fiscal

El pacte es tanca fora de termini i haurà de ser ratificat pel Congrés

L'acord final estableix la primera pujada d'impostos per als milionaris de les últimes dues dècades i congela fins d'aquí dos mesos les retallades de la despesa pública al Pentàgon

Seu del Capitoli nord-americà.

Seu del Capitoli nord-americà. / JIM LO SCALZO (EFE)

2
Es llegeix en minuts
RICARDO MIR DE FRANCIA / Washington

Només tres hores abans de les campanades de Cap d'Any a Times Square, eltermini límit perquè l'economia dels EUA comencés a sentir les primeres fuetades d'un tractament de xoc en forma d'austeritat de dimensions històriques, demòcrates i republicans van anunciar unacord al Congrés per evitar l'anomenat abisme fiscal. El pacte final estableix la primerapujada d'impostos per als milionaris de les últimes dues dècades i congela fins d'aquí dos mesos les retallades de la despesa pública al Pentàgon i altres agències governamentals.

El tipus de l'acord, no obstant, segueix sent fins a cert punt una incògnita perquè encara no s'ha convertit en llei. El Senat pretenia sotmetre'l a votació poc abans de dilluns a mitjanit, mentre que la Cambra de Representants no abordarà la seva ratificació fins aquest dimarts. Tècnicament, per tant, els EUA llisquen en aquests moments per l'abisme fiscal, ja que les primeres pujades d'impostos han d'entrar en vigor aquest dimarts mateix, encara que el seu impacte podria ser molt limitat si el Congrés rubrica aquest mateix dimarts l'acord. Les borses no reobriran fins dimecres, de manera que encara hi ha temps per pal·liar l'impacte d'aquesta caiguda nominal en l'abisme fiscal.

La lletra menuda

La lletra menuda de l'acord suposa una victòria parcial per al president Barack Obama, que, si res es torça a última hora, aconseguirà apujar els impostos als milionaris, un dels eixos de la seva campanya electoral. Les rendes superiors a 400.000 dòlars anuals --450.000, en el cas de les parelles-- passaran de tributar el 35% al 39,6%. També pujaran els impostos de capital i successions, i es reduiran les exempcions a què es poden acollir aquells que guanyen més de 250.000 dòlars anuals.

"El mes passat els republicans al Congrés van dir que mai acceptarien una pujada d'impostos per als nord-americans més rics", va dir Obama en una compareixença de premsa a la tarda. "Òbviament l'acord que es discuteix en aquests moment augmentarà aquests impuestos i ho farà de forma permanent". El president, no obstant, ha hagut d'acceptar que l'augment dels tipus impositius es produeixi només per a les rendes superiors als 400.000 dòlars, quan la seva pretensió inicial situava el tall en els 250.000.

Els republicans amb l'acord també hi guanyen, perquè la resta de la població veurà com els avantatges fiscals de l'era Bush es converteixen en permanents, una de les seves velles pretensions. Per a la majoria dels ciutadans els impostos no pujaran, excepte les contribucions a les pensions ('payroll tax'), que no han estat incloses en l'acord.

Notícies relacionades

Els demòcrates també han aconseguit prolongar durant un any el subsidi de desocupació per als aturats de llarga durada. Després de més de dos mesos de negociació, sembla haver estat fonamental la participació en la recta final de les negociacions del vicepresident Joe Biden, que va tancar el pacte amb el líder de la minoria republicana al Senat Mitch McConnell.

Rúbriques pendents

A aquest culebró ple d'intriga de l'abisme fiscal encara li queden alguns capítols. No només falta ratificar al Congrés l'acord aconseguit dilluns a la nit, sinó que s'haurà de veure què passa al final amb els 110.000 milions de dòlars en retallades de despesa previstos per al 2013. L'entrada en vigor d'aquest punt s'ha congelat dos mesos. Aquest acord, a més, és només un pegat temporal perquè està lluny d'aquell gran pacte nacional a què aspiraven els dos partits per encarrilar el sanejament del dèficit públic.