Perfil
Chávez supera les seves dificultats
El mandatari s'ha convertit en el governant que més temps ha passat en el poder a Veneçuela

Hugo Chávez, al balcó del palau de Miraflores, a Caracas. /
"Jo només sóc un bri de palla arrossegada per l'huracà revolucionari”, reiterava amb aparent humilitat el candidat presidencialHugo Chávez durant la campanya electoral del 1998. Aleshores, assegurava estar disposat a abandonar el poder en cinc anys, com estipulava la Constitució vigent. Catorze anys i 4 eleccions presidencials més tard, el mandatari veneçolà s'ha convertit en el governant que més temps ha passat en el poder a Veneçuela des de la mort del dictadorJuan Vicente Gómez, el 1935, i amb el seu triomf electoral d'aquest diumenge acaba de garantir la sevapermanència en el poder fins a l'any 2019.
És molt el que ha canviat en la seva aparença i discurs aquest tinent coronel, dues vegades divorciat i pare de quatre fills, des que la matinada del 4 de febrer de 1992 va prendre per assalt l'escena política veneçolana a l'encapçalar un fallit cop d'Estat contra el llavors president Carlos Andrés Pérez.
Després de dos anys reclòs a la presó de Yare, Chávez va recuperar la llibertat el 1994. Quatre anys més tard va guanyar les eleccions presidencials a l'imposar-se sobre el seu rival Henrique Salas Römer, amb la promesa de combatre la corrupció i de convocar a una Assemblea Constituent.
Nova Constitució
El 2 de febrer de 1999 va assumir el poder i el desembre d'aquell any es va aprovar en referèndum la nova Constitució en què es batejava el país com a República Bolivariana, s'apostava per una democràcia participativa i protagònica, i s'autoritzava la reelecció presidencial immediata per una sola vegada.
A finals del 2000, Chávez va guanyar una segona elecció en uns comicis en què va competir ambFrancisco Arias Cárdenas, un dels seus companys d'armes del fallit cop d'Estat del 1992 que s'havia sumat a l'oposició.
L'any 2002 va ser turbulent. Les enquestes assenyalaven que el suport popular a la seva gestió estava sota mínims. Milers de ciutadans es van llançar als carrers per marxar contra el Govern en una mobilització sense precedents que va derivar, l'11 d'abril, en una breu sortida de Chávez del poder, després que la seva autoritat no fos reconeguda per l'alt comandament militar.
Al desembre, els empleats de la petrolera van encapçalar una aturada cívica que va durar dos mesos contra el Govern i que va culminar amb l'acomiadament fulminant de 20.000 treballadors per part de Chávez.
La posada en marxa de programes socials amb el suport de Cuba va permetre a Chávez recuperar el favor popular i superar el 2004 un referèndum revocatori convocat en contra seu.
Puixança del petroli
Afavorit per una economia pròspera, gràcies a l'augment dels preus del petroli, va guanyar les eleccions presidencials del 2006 amb la seva proposta del "socialisme del segle XXI". A partir de llavors, Chávez va iniciar un procés deradicalització en el seu discurs que en l'àmbit internacional el va portar a diversos conflictes diplomàtics amb els Estats Units i, en el nivell ideològic, el va portar a confessar-se marxista a començaments del 2010.
El 2007 va patir un greu revés electoral quan els ciutadans van rebutjar la seva proposta de reforma constitucional. El mandatari va reaccionar de mala manera i va qualificar el triomf de l'oposició com una "victòria de merda". Un any més tard, l'oposició avançaria posicions en les eleccions d'alcaldes i governadors.
L'aprovació de l'esmena constitucional que va proposar el 2009 va resultar clau per al seu projecte polític, a l'eliminar la prohibició de la reelecció presidencial indefinida, cosa que li va permetre participar en els comicis d'ahir.
En les eleccions parlamentàries del 2010, l'oposició va obtenir més del 50% dels vots vàlids i va aconseguir escons suficients per evitar que el chavisme mantingués la majoria qualificada a l'Assemblea Nacional.
Notícies relacionadesEl juny del 2011, la salut li jugaria a Chávez una mala passada al ser-li detectat un tumor cancerigen a la zona pelviana que li va ser extirpat i que després va tornar a sorgir el febrer d'aquest any.
Malgrat els seus problemes de salut, Chávez va insistir a mantenir la seva postulació a la reelecció presidencial, gràcies a la qual podrà seguir governant fins al 2019.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Com cuidar la teva pell si tens acne a l’estiu: protector solar, hidratació i productes que sí funcionen
- ASSUMPTES PROPIS Bárbara Rey: "Mil cops m’han tocat, però no m’han enfonsat"
- Rodalies Ciutadana quasi exemplar
- Reggaeton, la música que odien els adults
- Mamarazzis Les millors portades de l’estiu