GUINEA EQUATORIAL

França ordena l'arrest de Teodorín Obiang, fill del dictador

Teodorín Nguema Obiang.

Teodorín Nguema Obiang.

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
PARÍS

La justícia francesa ha ordenat la detenció del fill del president de Guinea Equatorial, Teodoro Obiang Nguema, per no haver-se presentat a declarar davant el jutge dimecres passat a París. El fill del president, conegut popularment amb el nom de Teodorín, està acusat de desviament de fons públics i de blanqueig de diners.

Aquesta és la segona vegada que Teodorín, amant del luxe, ha evitat presentar-se davant la justícia francesa. L'ordre dictada pel jutge Roger Le Loire afecta tot l'espai judicial europeu. En el cas de ser detingut fora de territori francès, sempre dintre de les fronteres de la UE, podria ser extradit a França, informa Efe.

L'equip d'advocats francesos de Teodorín va mostrar la seva sorpresa davant la decisió judicial. «El senyor Obiang té immunitat en la mesura que és vicepresident de Guinea Equatorial i no es pot presentar a una convocatòria d'aquest tipus», va dir la lletrada Emmanuel Marsigny. L'advocat Olivier Pardo, per la seva banda, va assegurar que aquest requeriment judicial «és contrari als principis del dret internacional» i va advertir que «no té cap valor jurídic».

Notícies relacionades

Entre altres béns sospitosos, Teodorín posseeix a París un palauet de 5.000 metres quadrats situat a un centenar de metres de l'Arc de Triomf, que actualment està valorat en més de 70 milions d'euros, a més d'una quinzena de cotxes de luxe.

El Govern de Malabo assegura que aquesta mansió és propietat de l'Estat africà i que es fa servir com a seu de Guinea Equatorial davant la Unesco, organisme del qual Teodorín és delegat del seu país. Un dels premis científics de l'organisme de les Nacions Unides porta el nom de Guinea Equatorial, fet que ha desencadenat una forta polèmica.