La carrera cap a la Casa Blanca

Obama estimula la campanya amb el suport als matrimonis gais

Romney dubta del rèdit polític i s'oposa tímidament als casaments del mateix sexe

El president va recaptar un milió de dòlars en els 90 minuts posteriors a la seva declaració pública

Tres dirigents d’associacions de defensa dels matrimonis del mateix sexe celebren la declaració d’Obama, ahir a San Francisco.

Tres dirigents d’associacions de defensa dels matrimonis del mateix sexe celebren la declaració d’Obama, ahir a San Francisco. / REUTERS / STEPHEN LAM

3
Es llegeix en minuts
RICARDO MIR DE FRANCIA
WASHINGTON

Dos anys abans de convertir-se en president, Barack Obama va deixar entreveure a L'audàcia de l'esperança el seu conflicte intern respecte al matrimoni entre gais. «És la meva obligació, com a funcionari electe en una societat pluralista i com a cristià, estar obert a la possibilitat que la meva oposició al matrimoni homosexual estigui equivocada», va escriure. «I pot ser que en els pròxims anys se'm vegi com una persona que va quedar al costat equivocat de la història». Aquests dubtes no van desaparèixer fins dimecres, quan va fer aparentment les paus amb la seva consciència, i es va convertir en el primer president dels EUA a abraçar el matrimoni gai.

Les seves paraules no tenen efectes pràctics, però sí un enorme valor simbòlic, a l'establir les bases per normalitzar la igualtat de drets dels gais, lesbianes i transsexuals davant la llei, un pas que alguns han comparat amb aquell altre moment històric en què Lyndon Johnson va apadrinar el moviment dels drets civils per acabar amb la segregació racial dels negres.

L'aposta d'Obama quan tan sols falten set mesos per a les eleccions no està exempta de riscos polítics. Si bé hauria d'ajudar-lo a aixecar els ànims de les decaigudes bases progressistes -va recaptar un milió de dòlars en 90 minuts després de la seva declaració-, aquest tema està cridat a inflamar la dreta conservadora i a convertir, molt possiblement, els drets dels homosexuals en una de les variables d'una campanya cridada en teoria a girar sobre l'economia.

DIVISIÓ / El país està profundament dividit sobre aquest qüestió, encara que la tendència dels últims anys és inequívoca. Creix el suport als matrimonis del mateix sexe, especialment entre els joves. Segons l'última enquesta de Gallup, un 50% dels nord-americans els recolzen davant d'un 48% que s'hi oposen. Els números són més favorables entre els independents, la clau electoral en un país fracturat en trinxeres ideològiques. Un 58% els beneeix, davant del 38% que s'hi oposa.

Ni tan sols els republicans semblen tenir clar que puguin treure rèdits polítics d'un tema tan explosiu. El seu candidat a la presidència, Mitt Romney, va reiterar ahir la seva oposició a les unions civils i els matrimonis gais, però ho va fer amb indissimulada cautela, admetent que és un tema «candent i molt sensible».

El gir d'Obama, influenciat per les converses amb la seva família i amics i partidari únicament fins ara de les unions civils, s'ha precipitat per les veus de la seva Administració. Especialment la del vicepresident, Joe Biden, que va dir diumenge passat que està «absolutament còmode» amb el matrimoni homosexual. Però de fet això només ratifica les polítiques del seu Govern, el més progai de la història.

DRETS HUMANS / Obama va acabar amb el «no ho preguntis, no ho diguis» que impedia que els homosexuals declarats servissin en l'Exèrcit. Va expandir els beneficis socials per a les parelles del mateix sexe que treballen per a la diplomàcia dels Estats Units o l'Executiu. I ha aconseguit que el Departament de Justícia deixi de donar suport en els tribunals a la Llei de Defensa del Matrimoni. Aquesta llei, que tan sols reconeix els enllaços entre un home i una dona, va ser aprovada durant la presidència de Bill Clinton, que anys després es va penedir d'haver-la firmat.

Però potser el pas més radical ha estat el compromís per defensar activament els homosexuals i els transsexuals al voltant del món, oferint asil polític a aquells que són perseguits per la seva orientació sexual i convertint aquesta croada en un dels pilars de la política exterior nord-americana.

La frase de la secretària d'Estat, Hillary Clinton, a finals del 2011 a Ginebra (Suïssa), quedarà emmarcada en la història d'aquest apèndix del moviment pels drets civils. «Els drets dels gais són drets humans i els drets humans són drets dels gais», va sentenciar.

Notícies relacionades

A aquestes altures ningú s'atreveix a predir l'impacte polític que tindrà la decisió d'Obama, anunciada l'endemà que Carolina del Nord votés una moció per sumar-se a la trentena d'estats que han prohibit els matrimonis homosexuals. Tan sols sis estats, a més a més del Districte de Colúmbia, els han legalitzat. Dos més ho faran abans del 2013, mentre que cinc estats més reconeixen les unions civils.

És coneguda l'oposició al matrimoni gai dels afroamericans i dels llatins, dues comunitats molt conservadores socialment i majoritàriament demòcrates. Però costa pensar que els negres, per exemple, puguin castigar-lo seriosament, tenint en compte que el 96% dels seus votants van recolzar Obama el 2008.