EL PREMI NOBEL DE LA PAU 2011

Oracions en favor de la pau

El moviment pacifista que va fundar Leymah Gbowee va ser clau per posar fi a la guerra a Libèria i forçar l'exili de Charles Taylor

Leymah Gbowee (al centre) rep el premi de la Fundació de la Biblioteca John F. Kennedy, amb Caroline Kennedy i la presidenta de Libèria, Ellen Johnson-Sirleaf, el 18 de maig del 2009.

Leymah Gbowee (al centre) rep el premi de la Fundació de la Biblioteca John F. Kennedy, amb Caroline Kennedy i la presidenta de Libèria, Ellen Johnson-Sirleaf, el 18 de maig del 2009. / ADAM HUNGER (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts

L'oració com a via perlluitar de forma pacífica contra la violència i per espantar els dimonis de la guerra. Aquesta ha estat la filosofia vital de l'activista liberianaLeymah Gbowee, distingida, amb la seva compatriotaEllen Johnson-Sirleaf i la iemenita Tawakul Karman, amb elNobel de la pau. El seu treball al capdavant del moviment dedones liberianes en favor de la pau va ser clau per posarfi a la segona guerra civil de Libèria el 2003 i va afavorir l'elecció d'Ellen Johnson-Sirleaf com a presidenta del país en unes eleccions democràtiques.

Terapeuta de professió i mare de sis fills, Gbowee va treballar com a terapeuta amb elsnens soldat de l'Exèrcit deldictador Charles Taylor durant la guerra civil. Allà es va adonar que "si qualsevol canvi hagués de tenir lloc en la societat, aquest canvi l'haurien de portar a terme les mares".

El 2002, va organitzar el grup Women of Liberia Mass Action for Peace; un moviment pacifista que va començar amb reunions de dones que resaven i cantaven en un mercat de peix. Gbowee defensava aquesta acció com a protesta contra la violència. Vestides de blanc per simbolitzar la pau, milers de dones, cristianes i musulmanes, es van convertir en unaforça política contra la violència i contra el Govern de Taylor.

Crit per la pau

"En el passat estàvem en silenci, però després d'haver estat assassinats, violats, deshumanitzats, i infectats amb malalties, i veure els nostres nens i famílies destruïts, la guerra ens ha ensenyat que el futur és dir ¡'no' a la violència i 'sí' a la pau! No cedirem fins que prevalgui la pau", advertia el moviment en una carta al llavors president de Libèria.

Notícies relacionades

El juny del 2003, el col·lectiu es va traslladar a Ghana per portar a terme una manifestació pacífica davant del lloc on es portaven a terme les negociacions entre els implicats en el conflicte, que havien arribat a un punt mort. Les activistes, vestides amb una samarreta blanca, van formar un cordó al voltant de l'edifici i van assegurar que no es mourien d'allà fins que s'arribés a un acord. Les forces de seguretat van amenaçar de dispersar la concentració, i elles van respondre que si era així, es traurien la roba i es quedarien despullades al carrer, cosa que va dissuadir els militars de qualsevol actuació. Les seves manifestacions van culminar en l'exili de Taylor.

A més del Nobel, Gbowee ha rebut altres premis com el de la Fundació de la Biblioteca de John F. Kennedy al Valor i el premi de la Fundació Gruber per la seva defensa dels drets de la dona.