DECLARACIONS A LA CONFERÈNCIA DE SEGURETAT DE MUNIC

Merkel considera que el canvi a Egipte ha d'estar "organitzat"

La cap del Govern alemany afirma que és un error celebrar eleccions precipitades

La cancellera garanteix el suport de la UE als canvis que s'acosten al nord d'Àfrica

2
Es llegeix en minuts
EFE

La cancellera alemanya, Angela Merkel, considera que el canvi a Egipte ha d'estar “organitzat” i creu que és un error celebrar amb anticipació eleccions després d'una eventual marxa del seu actual president, Hosni Mubàrak, davant les incessants protestes populars contra el seu règim.

"Considero un error celebrar eleccions precipitades al començament d'un procés democratitzador", ha dit Merkel en la seva intervenció en la 47 Conferència de Seguretat de Munic, en què ha subratllat, malgrat tot, que és el poble egipci el que ha de decidir sobre el seu futur.

La cancellera ha qualificat de primer pas important el fet que Mubàrak hagi anunciat que no es presentarà a la reelecció i ha defensat una transició ordenada per evitar un buit de poder al país nord-africà.

"El que és clar és que ha de canviar alguna cosa qualitativament", ha assenyalat la cancellera alemanya, que ha comparat les protestes a les nacions àrabs amb el moviment popular als països de l'Est europeu que va conduir a la caiguda del mur de Berlín i el final del comunisme.

Suport de la UE als canvis a Àfrica

La cap del Govern germànic ha garantit a més el suport de la Unió Europea (UE) als canvis que s'acosten als països del nord d'Àfrica i a l'actual moviment de protesta a Egipte. "A Egipte hi haurà canvis", ha afirmat la cancellera durant la seva intervenció a la Conferència de Seguretat de Munic.

Merkel ha assenyalat que aquests canvis han de prendre forma i ha subratllat que la UE està disposada a recolzar el procés de transició. Merkel ha declarat que és "absolutament necessari" defensar els drets de llibertat del poble egipci i s'ha mostrat satisfeta pel fet que les protestes en aquell país es desenvolupin de nou de manera pacífica.

La política cristianodemòcrata ha remarcat que la política exterior s'ha de guiar sempre pels drets humans, encara que ha reconegut que el model de democràcia occidental no és exportable a totes les regions del món.

Malgrat tot, ha comentat que hi ha "una línia vermella" que no s'ha de traspassar i que està marcada pels drets humans universals que determina la Carta de les Nacions Unides.

Defensa davant “ciberatacs”

En la seva intervenció a Munic, la cancellera alemanya ha destacat igualment que l'Aliança Atlàntica i Occident ja no poden sols ajudar a resoldre els nombrosos conflictes al món. "Necessitem socis al món. I per aconseguir-los ens hem d'esforçar cada vegada més", ha dit Merkel.

Tampoc el terrorisme internacional pot ser combatut eficaçment si no col·laborem amb socis fora de l'Aliança, ha afirmat la cancellera, a la vegada que ha subratllat la creixent importància dels països emergents, també en qüestions de seguretat.

Notícies relacionades

La cap del Govern alemany ha indicat que cada país de l'Aliança Atlàntica s'ha de responsabilitzar de protegir-se i defensar-se davant possibles "ciberatacs". En aquest sentit, ha dit que, com totes les accions militars del segle XXI, la lluita contra els atacs a través d'internet ha d'estar inclosa en el concepte de la seguretat.

Després d'afirmar que "ja no ens enfrontem a l'amenaça militar clàssica", Merkel ha comentat que el concepte de la dissuasió, que té el seu origen en la ja desapareguda guerra freda, ha sobreviscut àmpliament.