Impacte del 'cablegate'

Wikileaks desvela els tres punts estratègics dels EUA a Espanya

El setge a Assange s'estreny al tancar Suïssa el seu compte i arribar a Londres una altra ordre d'arrest

Gibraltar, la farmacèutica Grifols i el gasoducte amb Algèria han de ser protegits del terrorisme

Una dona llegeix una pàgina de Wikileaks en una pantalla informàtica, ahir, a Washington.

Una dona llegeix una pàgina de Wikileaks en una pantalla informàtica, ahir, a Washington. / AFP / KAREN BLEIER

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
WASHINGTON

AMÈRICA I ÀSIA Cables submarins, estrets i canals

Al llistat s'esmenten els cables transatlàntics de telecomunicacions, un a Caiena, a la Guaiana francesa, i l'altre a Lamentin, a la Martinica (Antilles franceses). Altres prioritats de Washington són les mines, els passos fronterers amb Mèxic i les preses. Al Canadà, mereixen especial atenció l'empresa Hydro Quebec, considerada una font d'energia per a sectors del nord-oest, i la planta nuclear de Chalk River, descrita com el «productor d'isòtops més important del món».

A l'Extrem Orient, preocupen els ports xinesos i japonesos i a l'Àsia Central els gasoductes i els oleoductes. Al Pròxim Orient, els EUA consideren vital per als seus interessos l'estret d'Ormuz, llengua de mar de 54 quilòmetres d'ample que uneix el golf Pèrsic i el mar d'Aràbia, per on transita el 40% del petroli del món despatxat per via naval. També el canal de Suez, obra d'enginyeria que uneix el mar Mediterrani i el mar Roig i permet navegar entre Europa i l'Àsia sense envoltar l'Àfrica. Els documents citen també la petrolera de Bàssora, al sud de l'Iraq.

EUROPA Empreses militars i farmacèutiques

La joia de la corona britànica que ocupa el primer lloc a la llista nord-americana d'instal·lacions que han de ser protegides d'un atac terrorista és el grup BAE Systems, número u mundial d'armament. Aquesta companyia britànica està associada amb la nord-americana Lockheed Martin i la italiana Alenia Aerona en la fabricació de l'avió de combat F-35. Així mateix, hi han estat incloses diverses empreses farmacèutiques d'Alemanya, Austràlia, Dinamarca, França i Itàlia que produeixen vacunes. França està representada a la llista pel grup Alstom, que fabrica material ferroviari.

La publicació d'aquesta llista ha indignat experts en seguretat i de la lluita antiterrorista a Europa. «És molt perillós; això pot donar idees a molta gent, no només als terroristes islamistes, penso en les xarxes criminals, en els moviments d'extrema esquerra o extrema dreta, i anarquistes», va puntualitzar Eric Dénécé, director del Centre Francès d'Investigació.

ESPANYA Gibraltar, gasoducte i una farmacèutica

Tres punts a Espanya han estat inclosos a la llista nord-americana. Dos d'ells destaquen per la importància estratègica: l'estret de Gibraltar i el gasoducte que uneix la península amb Algèria. El primer, única porta d'accés al mar Mediterrani des de l'oceà Atlàntic, amb només 14 quilòmetres d'amplada, constitueix un dels passos marítims més transitats del món, amb un trànsit d'uns 82.000 vaixells a l'any. El gasoducte entre el Magrib i Europa uneix els jaciments de Hassi R'mel, situat al sud d'Algèria, transcorre per territori algerià i territori marroquí, i travessa l'estret de Gibraltar. Té una capacitat de 10.000 milions de metres cúbics.

Notícies relacionades

La tercera instal·lació a Espanya considerada important per a la seguretat dels EUA és la farmacèutica catalana Grifols pels seus productes d'hemoderivats, amb nombroses i importants aplicacions terapèutiques. Grifols està considerada una de les més importants del món al seu sector.

El setge policial sobre el fundador del portal Wikileaks, Julian Assange, s'estreny. Mentre la nova ordre de detenció emesa per la fiscalia de Suècia arribava al Regne Unit, la caixa d'estalvis postal de Suïssa va tancar el compte bancari de l'australià per falses indicacions sobre el seu domicili. Wikileaks va publicar una llista feta per les ambaixades dels EUA d'«infraestructures sensibles i recursos clau» que si es perdessin minvaria la seguretat nord-americana.