trista jornada electoral en una dictadura

Birmània vota amb apatia i sota una allau de denúncies de frau

Obama encapçala el cor mundial de crítiques a unes eleccions «ni lliures ni justes»

Solament els dos partits vinculats als militars tenen possibilitats

Cua per votar a la ciutat de Sittwe, a l’oest de Birmània, ahir.

Cua per votar a la ciutat de Sittwe, a l’oest de Birmània, ahir. / reuters / soe zeya tun

2
Es llegeix en minuts
ADRIÁN FONCILLAS
PEQUÍN

La gran festa democràtica birmana va acabar sense sorpreses: apatia de la població, crítiques de l'exterior i una infinitat de denúncies de frau. Els col·legis electorals van tancar a les quatre de la tarda (hora local) i la resta del dia va transcórrer sense mencions en la premsa nacional, enquestes a peu d'urna ni escrutini oficial. Els resultats podrien arribar avui, demà o qui sap quan.

La certesa és la falta d'entusiasme de la població, que encara recorda l'última experiència electoral. Vint anys enrere, la Junta militar va ignorar la victòria indiscutible de la Lliga Nacional per la Democràcia que liderava la nobel de la Pau Aung Suu Kyi i va prorrogar el seu Govern de mà dura fins avui. Les eleccions, tot just un vernís democràtic, són la penúltima pirueta del règim per perpetuar-se.

MILITARS CONTRA MILITARS / Encara que concorren 37 partits a les eleccions, la cosa es ventila entre dues llistes amb vincles militars: el Partit per a la Solidaritat i el Desenvolupament de la Unió (PSDU) i el Partit d'Unitat Nacional. El primer està emparat pel règim, és el màxim favorit i inclou 2.000 oficials de l'Exèrcit i 27 generals del Govern que van penjar l'uniforme poc abans de les eleccions. El segon està format pels acòlits de l'exdictador Ne Win, i els analistes asseguren que és l'opció menys infame. La llei electoral reserva a l'Exèrcit la quarta part dels escons, suficients per gestionar el Govern i impedir modificacions constitucionals.

Notícies relacionades

El règim ha prohibit l'entrada a la premsa estrangera i els observadors internacionals. Els que s'han colat revelen que la població va preferir anar als temples abans que als col·legis electorals, protegits per policies antiavalots. També confirmen intimidacions, enganys i altres tàctiques fraudulentes. El PSDU va recollir vots anticipadament per tot el país. Un partit prodemocràtic va denunciar que els seus seguidors van ser informats que no havien de votar perquè les seves paperetes ja havien estat comptades.

El president nord-americà, Barack Obama, va dir ahir que les eleccions no eren «lliures ni justes» i que no s'acostaven als mínims estàndards de netedat. «És un procés viciat que demostra que el règim continua preferint la repressió i la restricció abans que la transparència», va afegir. Segons el parer del ministre d'Exteriors britànic, William Hague, «signifiquen que el poder segueix en mans d'un règim brutal que ha saquejat els recursos nacionals i ha violat àmpliament els drets humans» de la seva població. S'espera que ben aviat la Junta alliberi Suu Kyi, que ha passat en arrest domiciliari o empresonada 15 dels últims 21 anys.