POLÈMIC RECOMPTE DELS VOTS

Centenars de col·legis que no van poder obrir 'van votar' per Karzai

'The New York Times' informa d'«un frau en massa» en la votació celebrada al sud del país

Un home afganès obre la seva parada de reparació de pneumàtics sota un cartell electoral de Karzai, ahir, a la localitat de Mazar-e sharif.

Un home afganès obre la seva parada de reparació de pneumàtics sota un cartell electoral de Karzai, ahir, a la localitat de Mazar-e sharif. / AP / FARZANA WAHIDY

3
Es llegeix en minuts

Continua el lent recompte dels vots després de les eleccions presidencials i provincials a l’Afganistan. A mesura que passen els dies, les denúncies de «frau massiu» van materialitzant-se en informacions concretes sobre gravíssimes irregularitats que afegeixen noves ombres de dubte a la legitimitat dels comicis presidencials i provincials del 20 d’agost passat. El diari The New York Times, citant fonts diplomàtiques occidentals anònimes, va informar ahir que fins a 800 col·legis electorals en regions habitades per paixtus --ètnia del president afganès Hamid Karzai– que no van obrir mai les portes han acabat enviant a la comissió electoral actes en les quals es comptabilitzen centenars o milers de vots a favor del cap de l’Estat sortint.

«Es tracta d’un frau en massa», van denunciar aquestes fonts. Amb prop de les tres quartes parts dels vots escrutats, Karzai encapçala el recompte amb prop del 49% de les paperetes, mentre que el seu exministre d’Exteriors, Abdul·là Abdul·là, es manté en segona posició amb un 32%. Les denúncies de frau tenen una gran importància ja que les xifres actuals col·loquen Karzai molt a prop de la majoria absoluta --un 50% dels vots-- cosa que li evitaria haver de jugar-se la presidència en una segona ronda amb Abdul·là Abdul·là, que, a més, podria aglutinar el vot del descontentament.

MÉS IRREGULARITATS / Les irregularitats denunciades pel rotatiu nord-americà són àmplies. Els simpatitzants de Karzai es van apoderar d’aproximadament 800 centres de vots més i els van fer servir per enviar a la comissió electoral actes amb desenes de milers de vots en favor de Karzai. Segons fonts diplomàtiques, en algunes regions del sud, el nombre de vots en favor del president sortint pot excedir el nombre d’electors que va acudir a les urnes en una proporció d’un a deu. A la província de Kandahar, per exemple, s’han comptabilitzat fins a 350.000 paperetes en favor de Karzai, tot i que s’estima que només 25.000 persones van votar.

Per intentar calmar les denúncies, la comissió electoral intenta donar mostres d’efectivitat davant les temptatives de manipulació del procés electoral. Segons Zekria Barakzai, un dels seus dirigents, fins a 200.000 vots fraudulents han estat anul·lats en el transcurs de l’escrutini, la majoria d’ells procedents del sud del país, el graner electoral del president sortint.

Tot plegat amenaça d’esquitxar l’Administració Obama, que, en el període preelectoral, en nombroses ocasions, va marcar distàncies amb Karzai i amb el seu entorn. Si la victòria de l’actual president acaba per materialitzar-se, és possible que Washington es vegi obligat a defensar durant els pròxims cinc anys una institució considerada per la majoria dels afganesos com a «il·legítima». «Durant cinc anys, Karzai ha sigut el meu president», va dir Aixraf Ghani, un candidat a president de les files opositores, abans de preguntar-se: «¿Quants afganesos el consideraran president ara?».

Els alts funcionaris nord-americans han mantingut un prudent silenci sobre les acusacions de frau. Però, tal com reconeixen aquestes mateixes fonts, «l’absència de declaracions públiques no significa absència de la preocupació» per l’evolució dels esdeveniments. «La preocupació creix» a Occident «a causa de la corrupció, la cultura i el trànsit d’opi, el terrorisme, i ara el frau electoral», valora Wadir Safi, professor de la facultat de Ciències Polítiques a Kabul.

Notícies relacionades

ENTREVISTA DE KARZAI / En una entrevista amb el diari francès Le Figaro, Karzai es va defensar de les denúncies de corrupció i va contraatacar acusant els Estats Units d’atacar-lo «sota mà perquè sigui més dòcil». «però a ningú li interessa un president dòcil», va deixar anar.

Com a mètode per contraatacar, Karzai ha elevat el to de les seves crítiques sobre els danys col·laterals causats pels bombardejos de les forces estrangeres.