MOR EL DEGÀ DELS MANDATARIS dE L'ÀFRICA

El Gabon confirma la mort del seu president a Barcelona

El líder africà, que tenia 73 anys, va ingressar a l'Hospital Quirón fa un mes

El Govern va dir 2 hores abans de l'òbit que el dirigent se sotmetia a una revisió

El primer ministre gabonès, Jean Eyeghe Ndong, a l’hospital, ahir.

El primer ministre gabonès, Jean Eyeghe Ndong, a l’hospital, ahir. / AFP / lluis gene

1
Es llegeix en minuts
MONTSE MARTÍNEZ
BARCELONA

El president del Gabon, Omar Bongo Ondimba, va morir ahir a l’Hospital Quirón de Barcelona, on va ingressar fa un mes per un càncer. Un comunicat redactat pel primer ministre gabonès en persona, Jean Eyeghe Ndong, canalitzat a través del departament de comunicació de l’hospital mateix, va informar ahir que l’òbit va ser a les 14.30 hores a conseqüència d’una «aturada cardíaca».

Tot i això, la confusió al voltant de les circumstàncies i el moment exacte de la mort han envoltat el decés del degà dels governants africans, en el poder des de feia 42 anys, després d’eleccions que l’oposició ha qualificat sistemàticament de fraudulentes.

PROVES EXHAUSTIVES / Dues hores abans de certificar-ne la mort, el primer ministre en persona va comparèixer públicament a l’hospital per assegurar que el president estava viu SEnDsotmetent-se a una «revisió exhaustiva»–, desmentint així tots els mitjans que ja es feien ressò de la mort en les seves edicions d’ahir.

Diumenge, poc abans de la mitjanit, alguns mitjans de comunicació francesos van informar de la mort del president del Gabon citant fonts del Govern francès. La notícia va ser recollida per diaris d’arreu del món, també espanyols. El responsable de comunicació de l’Hospital Quirón no va confirmar ni desmentir la notícia amb l’argument de falta d’autorització de la família.

«SEMBRAR EL DUBTE»/ En la compareixença d’ahir al matí al recinte hospitalari, el primer ministre gabonès no només va assegurar que el president estava viu sinó que va deplorar l’actitud de la premsa francesa «que només vol sembrar el dubte en l’esperit dels gabonesos per objectius no desitjats».

Notícies relacionades

El president francès, Nicolas Sarkozy, va expressar ahir la seva «gran tristesa i emoció» per la mort del seu col·lega gabonès, «un gran i fidel amic de França». «Va saber guanyar-se l’estima –va afegir el mandatari francès–, en particular per les seves iniciatives en favor de la pau al continent africà».

Ali Ben Bongo, de 50 anys, un dels fills del president mort i actual ministre de Defensa, es perfila com el successor del seu pare. El Govern gabonès ha decretat dol nacional durant 30 dies i el Ministeri de Defensa ha anunciat el tancament de les fronteres, terrestres, aèries i marítimes, del país africà.

Temes:

Gabon Obituaris