crònica des de Nàpols // ROSSEND Domènech
El taxista, el guàrdia i la dona del mafiós
La via San Gregorio Armeno és un carrer del centre de Nàpols, allà on la ciutat es correspon amb el tan grapejat clixé de les cròniques neorealistes contemporànies. El carrer és famós perquè gairebé a cada porta hi ha una botiga que ven pessebres, pastorets i altres figures del pessebre, amb una posada al dia gairebé permanent de pastorets de l'actualitat, des de Barack Obama fins a Silvio Berlusconi. Donat que es venen durant tot l'any, se'l coneix també com el carrer dels pessebres. Els taxis no hi poden circular perquè és de vianants. Solen fer una volta per les vies adjacents per passar més amunt pel carrer dels Tribunals, o més avall pel carrer de San Biagio.
En aquest centre que a vegades s'assembla a un gueto i sempre a un formiguer, on tant s'hi entreveuen els guaites dels camorristes com una imprevista estrebada de bossa o cambrers esquivant transeünts amb safates plenes de tasses de cafè fumejant, els taxis solen interpretar les lleis d'una manera més aviat flexible. Donat que, en general, també ho fan tots els napolitans, a vegades s'hi produeixen escenes que reflecteixen l'essència de l'ésser napolità: la flexibilitat.
Un dia, a la cruïlla del carrer dels Tribunals amb el de San Gregorio Armeno, un taxi s'ha de parar a la força perquè a l'estret carreró hi ha un cotxe mal aparcat. Espera una estoneta i en vista que no passa res, fa sonar el clàxon. Una sola vegada. Al davant del taxi, un guàrdia municipal uniformat se'l mira i calla. El so del clàxon no té cap mena d'efecte i llavors el taxista torna a fer-lo sonar, però tres o quatre vegades seguides. Continua sense passar res i el municipal es manté impertorbable. El taxista abaixa el vidre de la finestreta i dirigeix a l'uniformat una frase ("¡el que s'ha de veure!") que tampoc produeix cap reacció. El taxista tanca la finestreta i obre l'altra, la del seu costat, que és a tocar d'una paradeta de venda de flors. "¡¿Però de qui és aquell cotxe?!", crida. El venedor no respon, però surt del seu tuguri i en veu alta crida l'atenció d'un venedor de fruita i verdura situat en plena cruïlla. Sense intercanviar-se cap paraula, aquest crida el cambrer del bar de la cantonada, el cambrer entra al seu local i al cap de dos minuts (dos) en surt una senyora amb abric de pell, joies i ulleres de sol. La vida real ha estat més eficient que la institució i aquí, d'això, en diuen Màfia.
Notícies relacionades"¡Ja no es pot prendre ni un cafè tranquil.la!", balbuceja la senyora enjoiada en veu alta, mentre entra al cotxe. No arrenca de seguida. Abaixa el vidre de la finestra oposada, davant la qual hi ha el municipal, i li deixa anar, amb calma, un reguitzell d'insults, improperis i paraulotes.
L'agent no mou ni una pestanya. La senyora tanca la finestra i se'n va amb el cotxe. El taxista torna a posar en marxa el motor, es gira cap al client i comenta: "El pessebre és meravellós, són els pastorets que són dolents". La senyora, en realitat, és coneguda al barri com una vasciaiola, traduïble per típica dona o filla d'un cap de la Camorra, que prescindeix olímpicament de l'existència anodina que, segons ella, porten els seus semblants. La seva filosofia de vida funciona.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Sessió de control Illa esquiva l’«ordinalitat» però garanteix que complirà «tot el pactat» amb ERC sobre el finançament català
- Avenç científic La recerca d’un tractament per a una nena amb un càncer agressiu obre una bretxa d’esperança davant una malaltia minoritària
- FUTBOL El Reial Madrid supera els 200 milions en fitxatges de classe mitjana i encara li falta un galàctic al migcamp
- Infraestructures La Zona Franca invertirà 40 milions en la seu de Salut Pública de BCN
- Transports El Govern facilita la venda de Talgo a Sidenor amb l’entrada de la SEPI