OENAGÉ POLÈMICA

Els pares dels nens de Txad creien que els enviaven a una escola del país

L'Unicef prossegueix la investigació sobre els 103 menors que anaven a ser traslladats a França per l'oenagé Arca de Zoè

3
Es llegeix en minuts
EFE / GINEBRA

La representant de l'Unicef al Txad, Mariam Coulibaly Ndiaye, ha assegurat a Ginebra que la majoria dels pares que van entregar els seus fills a l'oenagé francesa Arca de Zoè pensaven que els nens anirien a una escola al Txad.

"La majoria dels pares amb els quals hem pogut parlar ens han dit que els representants de l'Arca de Zoè els van dir que portarien els nens a una escola situada al mateix Txad i que els podrien anar a veure periòdicament", ha assegurat Coulibaly Ndiaye en una roda de premsa.

Gran disparitat de casos

La funcionària de l'Unicef ha explicat que hi ha gran disparitat de casos. "A vegades els membres de l'oenegé van parlar directament amb els pares, amb tots dos o amb un, a vegades amb els caps del poble, i a tots els deien que els nens anirien a una escola a l'est del país, on els cuidarien, tant en alimentació com en salut". Alguns dels nens grans van prendre la decisió ells mateixos al ser enganyats amb caramels i amb un futur prometedor, ha dit.

La funcionària ha precisat que els 82 nens i les 21 nenes, amb edats que oscil·len entre els 6 mesos i els 10 anys, provenien de pobles "i no de camps de refugiats". L'Unicef creu que els menors provenien d'una quinzena de pobles situats al voltant de la localitat d'Adré, a l'est del país, i que van ser reclutats durant un període d'almenys un mes. "Alguns nens ens van dir que quan vam arribar feia uns quatre o cinc dies que eren al lloc, però altres van assegurar que es tractava de més de cinc setmanes", ha afirmat Coulibaly Ndiaye.

Procés d'identificació

Per ara el procés d'identificació dels familiars dels 103 nens que anaven a ser traslladats il·legalment a França prossegueix i durarà almenys 10 dies més, ja que la quinzena de pobles d'on suposadament procedeixen estan situats en un perímetre d'uns 200 quilòmetres, però de molt difícil accés. Nou funcionaris dividits en tres equips es dediquen a entrevistar els suposats familiars per determinar les filiacions amb precisió.

Fins a la data, els funcionaris de l'Unicef han rebut uns 87 adults que afirmen ser els pares d'alguns dels nens. "Alguns diuen que són progenitors de més d'un i altres afirmen que són representants dels seus veïns i se'n volen emportar a casa més de 10; hem de fer el procés amb molta prudència", ha explicat la funcionària maliana.

Errors de funcionament

Segons Coulibaly Ndiaye, tots els nens que es poden expressar afirmen tenir un o els dos progenitors vius. "Pel que fa als que no parlen, és clar, no ho sabem, i després s'ha de veure si el que els nens anomenen pares són realment els seus progenitors", ha especificat. "Alguns nens es van llançar als braços d'alguns adults, però un parell també es van llançar sobre mi al veure'm arribar, per tant hem d'anar molt amb compte", ha dit.

Notícies relacionades

Coulibaly Ndiaye ha admès que la situació causada amb l'Arca de Zoè s'ha donat perquè "hi ha errors de funcionament". Per evitar casos similars, el Govern del Txad hauria de fer dues coses. "S'hauria de crear una base de dades de les oenagés que treballen realment amb nens i, sobretot, fer periòdicament visites sorpresa als seus centres per controlar la seva tasca".

Coulibaly Ndiaye també ha dit que l'Unicef està negociant amb el Govern espanyol per arribar a un acord de cooperació per ajudar els nens de l'est del país, entre 400.000 i 450.000.

Temes:

Txad