FUSIÓ D'ESQUERRANS I CATÒLICS A ITÀLIA

Veltroni i Prodi inicien una difícil cohabitació

"No us sorprengueu", adverteix el recentment elegit secretari del Partit Democràtic

2
Es llegeix en minuts
ROSSEND DOMÈNECH / ROMA

Un cop escollit el secretari, ara s'ha de construir el partit. L'endemà de les eleccions primàries amb què més de tres milions d'italians intenten ressuscitar en versió postguerra freda elcompromís històricque van intentar Salvador Allende i Aldo Moro d'aliar catòlics i comunistes, 2.500 persones es van citar per al dia 27 d'octubre amb l'objectiu d'inventar les coordenades del Partit Democràtic (PD).

Ells són els membres de l'Assemblea Constituent del PD elegits diumenge, amb Walter Veltroni com a secretari, que va obtenir el 75,6% dels sufragis i que serà el líder de la formació que sorgeix de la fusió dels Democràtics de l'Esquerra (DS) i dels centristes i catòlics de La Margarita, en un experiment que és únic en la història.

Admirador de somiadors com els germans Kennedy i Martin Luther King, Veltroni no ho tindrà fàcil. Ja diumenge no hi havia cap diari ni televisió que no destaqués que el primer problema per a l'alcalde d'Itàlia, que és com es coneix Veltroni, serà la convivència amb Romano Prodi, el cap del Govern progressista i que està sostingut per una coalició que inclou dos partits comunistes i un de socialista que no estan en l'aventura del PD.

BANQUERS I MONGES

"Amb Veltroni treballarem bé", va assegurar Prodi. "El naixement del PD reforça el Govern", va repetir Veltroni. No obstant, molts comentaristes pronostiquen que tard o d'hora el PD, nou pes pesant de la coalició, imprimirà alguns canvis en la línia del Govern. "No us sorprengueu", ha advertit Veltroni.

Per una altra part, la presència de diversos banquers i empresaris, però també de monges i frares, en les cues per votar a les primàries indueixen a pensar que aquella guerra freda i les seves morts es van acabar amb la caiguda del mur de Berlín. L'actual legislatura, última per a Prodi segons ell mateix ha confessat, s'acaba el 2011; igual que l'alcaldia de Veltroni a Roma, a la qual ha dit que fins llavors no renunciarà.

El líder conservador, Silvio Berlusconi, no ha comentat el resultat de les eleccions primàries, malgrat que sempre ha dit que l'únic adversari a qui tem és Veltroni. Diversos líders conservadors, com ara el centrista Pierferdinando Casini, han intervingut per emplaçar el nou secretari del PD a "aclarir si està amb l'esquerra extrema o amb els moderats reformadors".

Notícies relacionades

RETOCS

La primera prova per a Veltroni seran els pressupostos de l'Estat, per als quals els comunistes exigeixen uns "retocs" que en realitat canviarien l'enfocament de Prodi, mentre que sindicats i patronal, amb qui havien estat pactats, els consideren intocables.