CRòNICA DES DE Londres // BEGOÑA Arce

La guerra dels coloms de Trafalgar Square

2
Es llegeix en minuts
BEGOÑA Arce

Els coloms són el símbol de la pau, però a la famosa plaça londinenca de Trafalgar s'està lliurant la guerra d'aquestes aus. Igual que en molts altres llocs històrics de les velles ciutats europees, milers de coloms s'han apoderat del paviment, les terrasses i les teulades d'un dels punts més visitats i cèntrics de la capital britànica.

Esquivant el trànsit, en bandades, voletejant entre els peus de transeünts i turistes, els coloms de Trafalgar Square n'irriten uns i n'entendreixen d'altres. En aquests moments es calcula que en aquest lloc en viuen uns 1.500, xifra molt inferior als 4.000 que hi havia l'any 2003, quan l'alcalde Ken Livingstone va prohibir alimentar el que va qualificar de plaga de "rates amb ales" en contínua expansió. Bernie Rayner, el conegut venedor ambulant d'escaiola i blat de moro --la seva família havia exercit aquest ofici tan noble en aquest lloc durant mig segle-- va perdre el seu permís. L'innocent costum de llançar engrunes als coloms va passar a ser una activitat antisocial i punible. Els plans per remodelar completament la glorieta ja estaven en marxa en aquella època i l'objectiu era reduir de manera gradual el nombre de plomes, cagades i altres detritus que esquitxen des de la façana de la National Gallery fins a la molt il.lustre estàtua de Nelson.

L'alcalde ja havia llançat la primera ofensiva l'any anterior contractant dos assassins a sou. Un parell de falcons van començar a sobrevolar la plaça, mantenint a ratlla els coloms i liquidant-ne, molt ocasionalment, algun. El mètode d'extermini era molt natural, però ha resultat caríssim. Els falcons no devien estar gaire motivats amb l'encàrrec municipal, perquè en cinc anys només han eliminat 121 enemics i cada colom mort ha vingut a costar 136,5 euros.

Notícies relacionades

El racionament de menjar sembla estar funcionant millor, però ha xocat amb la resistència d'un grup irreductible de ciutadans. El movimentSalveu els Coloms de Trafalgar Squarees troba atrinxerat a la terrassa nord de la plaça, que tècnicament s'escapa de l'autoritat de l'alcalde i està sota control del Westminster City Council. Des d'aquest punt els sublevats han anat distribuint cada dia 150 quilos de blat de moro entre els coloms, per assegurar-se que cap passa gana amb les racions exigües de l'ajuntament. Vist això, l'alcaldia ha deixat de subministrar aliment als coloms al.legant que ja els donen menjar els rebels. Aquests han respost querellant-se contra l'alcalde per no complir el que s'havia pactat. L'assumpte està als tribunals i el mes d'abril vinent se celebrarà la vista, però fins llavors, el jutge ha prohibit als demandants alimentar les aus.

L'alcalde Livingstone té la intenció de deixar en 200 el nombre de coloms de Trafalgar Square. El diariThe Timesha intentat mediar en aquest conflicte i, fent comptes, ha arribat a la conclusió que el nombre ideal d'aquestes aus és de 1.095. Això garantiria que cada un dels vuit milions de turistes que cada any passen per la plaça pogués disfrutar de 30 minuts de poses i fotos en exclusiva amb un dels famosos coloms.

Temes:

Coloms