Presència femenina

Situació actual de la dona en les disciplines STEM

Un dels reptes més importants que afronta la societat per arribar a la igualtat entre homes i dones és lluitar contra els estereotips de gènere en les professions STEM

Situació actual de la dona en les disciplines STEM
2
Es llegeix en minuts

Els moviments socials que busquen la igualtat de gènere han arribat a totes les esferes amb l’objectiu de canviar les regles del joc. Un dels camps en què ha tingut gran influència és en els relacionats amb les carreres STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques), en què la presència femenina és inferior. Una de les raons per les quals aquest tipus de professions aixequen menys interès entre les dones és la falta de referents femenins. És fonamental donar visibilitat a les científiques i les seves contribucions a la societat per intentar equilibrar la balança pel que fa a presència femenina i masculina.

Representació femenina en dades

L’informe ‘Científiques en xifres’, del 2021, assenyala que, malgrat els avenços, encara hi ha bretxes de gènere amb una menor presència d’estudiants i investigadores en àrees STEM, un descens especialment preocupant en enginyeries i tecnologia. Segons un informe de la Unesco, només el 35% dels estudiants matriculats en estudis superiors vinculats amb les STEM són dones. Aquesta xifra descendeix al nostre país segons un estudi de l’Organització d’Estats Iberoamericans (IOE), que assenyala que només el 13% de les dones universitàries escull una carrera STEM.

Per la seva banda, dades de l’Observatori de l’FP també revelen que hi ha un estancament a l’hora de triar formacions professionals de les branques industrials i STEM. Les dones, en un 88,1%, continuen escollint cicles d’Imatge Personal i un 86,7%, Serveis Socioculturals i a la Comunitat. Només els cicles de Sanitat compten amb una alta representació femenina (75,6%) davant àmbits industrials (12%) i STEM (11,8%). 

Dones al sector TIC

Notícies relacionades

Actualment els perfils professionals més demandats estan relacionats amb la tecnologia: Intel·ligència Artificial, Ciberseguretat i Big Data, entre d’altres. En aquest sentit, l’Observatori Nacional de les Telecomunicacions i la Societat de la Informació (ONTSI) en col·laboració amb l’Institut de la Dona, apunten que només el 23% dels treballadors del sector de les Tecnologies de la Informació i la comunicació són dones.

De la mateixa manera, només el 12% dels empleats en llocs amb presa de decisió lligades a la Intel·ligència Artificial i el Machine Learning són dones, i menys del 25% del personal investigador en intel·ligència artificial. Aquestes dades mostren la necessitat d’oferir a les nenes models per seguir per promoure la inclusió de les dones en aquest tipus de professions. Des de les escoles i instituts és fonamental lluitar contra els estereotips de gènere.