El Periódico de L'Hospitalet

Hospitalet
Nova data per desallotjar una antiga fàbrica okupada a l’Hospitalet

Jordi Otix

3
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo
Àlex Rebollo

Periodista

ver +

L’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat (el Barcelonès) ja ha posat nova data per al desallotjament de l’antiga fàbrica Albert Germans, okupada pel col·lectiu Nabat 3 des de fa un any. El 4 d’octubre a les 10 h és el termini límit que ha donat el consistori als residents de la nau perquè abandonin l’espai de manera voluntària.

Així ho va aprovar la Junta de Govern Local de l’ajuntament celebrada el 3 agost, en la qual també es va acordar que, en cas que el col·lectiu okupa no se’n vagi de l’equipament abans de la data requerida, els serveis municipals de l’Hospitalet recuperaran l’immoble «utilitzant els mitjans d’execució forçosa legalment procedents» i sol·licitant si és precís l’auxili judicial i de la força pública, això sí, amb l’obtenció prèvia d’autorització judicial.

Entretots

¿Ets veí de L'Hospitalet? Parla'ns de la teva ciutat

Publica a Entre Tots la teva experiència en primera persona vinculada a la gran ciutat catalana

A més, s’insta els okupants que el dia 26 de setembre, és a dir, la setmana abans del desallotjament, es personin a les oficines dels Serveis Socials de l’Hospitalet per «procedir a la valoració de les situacions individuals de necessitat o especial vulnerabilitat, amb l’objectiu de poder oferir els recursos que es considerin oportuns o necessaris.»

Desallotjament frustrat al juliol

El 19 de juliol, aproximadament 130 persones es van concentrar al costat de la fàbrica per mirar d’evitar una primera ordre de desnonament de l’antiga Albert Germans. La majoria dels assistents havien acampat la nit anterior a dins de la nau convocades pel col·lectiu Nabat 3 per mirar d’evitar un desallotjament que no es va arribar a intentar.

L’Ajuntament de l’Hospitalet havia acordat en una Junta de Govern Local de l’abril d’aquest 2023 procedir amb la recuperació d’ofici de la finca situada al carrer Rodés, 60 –és a dir, la fàbrica Albert Germans–, un mecanisme legal que permet a les administracions locals recuperar per si mateixes una possessió en qualsevol moment quan es tracti de domini públic, i en el termini d’un any, en el cas d’equipament patrimonials.

Finalment, els integrants del Nabat van rebre una notificació el mateix 19 de juliol al matí en què se’ls informava que s’havia ajornat el desnonament.

Suspès dies abans

El desallotjament de la nau s’havia suspès després que un jutjat el paralitzés. No obstant, en una nova notificació de procés de recuperació d’ofici de la fàbrica, l’Ajuntament de l’Hospitalet explica que el 26 de juliol es van aixecar les mesures cautelars que van suspendre el desallotjament del Nabat.

«L’ajuntament podrà procedir a l’execució de la resolució, amb la concessió prèvia d’un nou termini voluntari als ocupants per desallotjar l’immoble», va determinar al juliol el jutjat –segons ha publicat el consistori–, que va recordar també la necessitat d’obtenir primer la «preceptiva autorització judicial».

Així, en aquesta última interlocutòria també es remarca que, en el moment de sol·licitar l’autorització judicial per procedir amb el desallotjament, el consistori hospitalenc «haurà de presentar un informe que concreti l’assistència social que s’ha ofert als ocupants que puguin estar en situació d’especial vulnerabilitat».

Aquesta última part coincideix amb els motius pels quals també es va suspendre el desallotjament d’altres naus ocupades al carrer Salamina de l’Hospitalet –en les quals malviuen persones d’origen marroquí i romanès i almenys 15 de les quals són vulnerables–, un desnonament que estava previst per a la mateixa setmana que el de la fàbrica Albert Germans.

Un any d’okupació

Notícies relacionades

«A l’espai s’hi fan activitats per al barri i per a totes les edats, des d’horts comunitaris, passant per tallers de bicis, el gimnàs popular, cines i fins i tot presentacions de llibres», va defensar llavors P. M., un dels integrants del Nabat, que també va recordar que l’immoble, propietat de l’Ajuntament de l’Hospitalet, feia més de 15 anys que no tenia cap ús.

Poques intencions d’abandonar l’equipament de manera voluntària reflecteixen des del Nabat, que precisament aquest divendres 11 d’agost ha organitzat una festa a l’antiga fàbrica Albert Germans per celebrar el primer aniversari de l’okupació.