El Periódico de L'Hospitalet

Hospitalet

Gestió directa

L’Hospitalet municipalitzarà cinc escoles bressol per apaivagar l’alta demanda per la gratuïtat d’I-2

  • A principis d'aquest curs escolar, gairebé 800 nens estaven en les llistes d’espera per entrar en una de les sis escoles bressol municipals

  • Des de l’ajuntament també projecten la construcció de dues noves escoles bressol, una a Collblanc-la Torrassa i una altra a Sant Josep

L’Hospitalet municipalitzarà cinc escoles bressol per apaivagar l’alta demanda per la gratuïtat d’I-2

Josep García

3
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo
Àlex Rebollo

Periodista

ver +

Més de 500 nens estaven en les llistes d’espera per entrar en una de les escoles bressol municipals de l’Hospitalet de Llobregat (Barcelonès) el juny del 2022. A principis d’aquest curs escolar, al setembre, la xifra fregava els 800 infants (798).

Per franges d’edat, l’augment de demanda més significativa s’ha produït en la de 2 a 3 anys, fenomen que l’Ajuntament de l’Hospitalet atribueix a un «efecte crida» causat per la nova gratuïtat del curs arran de la subvenció, a càrrec de la Generalitat, del terç de 1.600 euros per cada plaça que fins ara sufragaven les famílies.

El regidor d’Educació i cinquè tinent d’alcaldessa de l’Ajuntament de l’Hospitalet, David Quirós, explica que per atribuir aquesta demanda creixent, el consistori ha decidit apostar per la municipalització de cinc escoles bressol de la ciutat, una mesura que aquest diari ja va avançar al setembre que el consistori estava estudiant.

En concret, el govern hospitalenc ha decidit integrar a la xarxa municipal les escoles bressol Patufet –al barri del Centre–, la Garabatos –a Sant Josep–, l’Estel Blau –a Bellvitge–, la Nova Fortuny i la Gua Gua –aquestes dues últimes ubicades a Collblanc-la Torrassa–. Totes són escoles privades i la seva gestió recau en cooperatives i entitats sense ànim de lucre i que estan instal·lades en equipaments municipals.

Tot i que el procediment per a la municipalització encara es troba en fase de preparar l’estudi econòmic i està previst que la licitació surti en algun moment del primer trimestre del 2023, el regidor d’Educació explica que la idea «és poder començar el curs vinent [2023-2024]» amb aquests centres ja integrats a la xarxa local, tot i que reconeix que el procés es pot allargar a mitjans de curs.

Entretots

¿Ets veí de L'Hospitalet? Parla'ns de la teva ciutat

Publica a Entre Tots la teva experiència en primera persona vinculada a la gran ciutat catalana

380 noves places municipals

La Diputació de Barcelona assenyalava fa un parell de setmanes que, després de la gratuïtat d’I-2, hi ha hagut un increment de demanda del 20% que no s’ha pogut assumir perquè no hi ha prou places. No únicament a l’Hospitalet, ja que és una situació que es repeteix al llarg del territori.

A més, la Diputació va denunciar també que el preu real per nen en una escola bressol municipal, amb l’increment del preu dels subministraments, ascendeix a entre 7.500 i 8.000 euros, molt per sobre dels 5.800 que calcula el Departament d’Educació i partint del qual es va platejar la gratuïtat del nivell d’Infantil 2.

Amb tot, des de l’Ajuntament de l’Hospitalet expliquen que, amb la municipalització d’aquestes cinc escoles bressol la ciutat podrà sumar 380 places i arribar a gairebé 1.200. Actualment, l’Hospitalet compta amb sis escoles bressol municipals i tres de la Generalitat.

«De demanda n’hi haurà i s’anirà incrementant per la gratuïtat d’I-2. Les famílies estan apostant també pels projectes i equipaments municipals i hem de mirar de cobrir aquesta necessitat», defensa per la seva banda Quirós, que afegeix que «sempre són necessàries places públiques».

Més llista d’espera als barris del nord

Segons les dades de l’ajuntament, d’entre les sis escoles bressol municipals –totes amb les matrícules plenes–, la que tenia una llista d’espera més gran al setembre és la de Casa del Parc, ubicada a Collblanc-la Torrassa, amb una llista de 196 nens a l’espera.

A la de Casa del Parc li segueixen, amb 158 nens en llista, l’escola bressol Casa de les Flors, que també s’ubica a la part nord de la ciutat –una de les zones més densament poblades d’Europa–, en aquest cas, al barri de Les Planes, i la de la Casa dels Arbres, també amb 158 nens a l’espera, al barri de Santa Eulàlia.

Notícies relacionades

A més de la municipalització de les cinc escoles bressol, com va avançar ‘El País’, des de l’ajuntament projecten també construir dues noves escoles bressol, una d’aquestes situada precisament a Collblanc-la Torrassa i una altra a Sant Josep. D’aquesta manera, l’Hospitalet arribaria a les 13 escoles bressol municipals, a més de les tres de la Generalitat.

Llegeix totes les notícies de l’Hospitalet de Llobregat a EL PERIÓDICO l’Hospitalet