El Periódico de L'Hospitalet

Hospitalet

Inici del curs 2022-2023

500 nens sense plaça pública a l’Hospitalet: creixen les llistes d’espera a les escoles bressol

  • Mentre que el curs passat hi havia 333 nens (338 el 2019) pendents de plaça a l’inici de curs, la llista aquest 2022 arriba a les 506 famílies en els ‘llimbs’ escolars

  • El consistori atribueix l’increment del 24% en la demanda a un «efecte crida» causat per la nova gratuïtat de P2, ara subvencionat per la Generalitat

500 nens sense plaça pública a l’Hospitalet: creixen les llistes d’espera a les escoles bressol

Josep García

3
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +

Les llistes d’espera a les escoles bressol de l’Hospitalet de Llobregat creixen i el consistori assumeix que hi haurà «més famílies [en relació amb cursos anteriors] sense poder obtenir una plaça escolar», segons diu un informe municipal a què ha accedit aquest diari, a la gran ciutat catalana per a aquest curs 2022-2023.

Són 506 nens de 0 a 3 anys els inclosos actualment en llistes d’espera per entrar en escoles bressol municipals de l’Hospitalet. En l’inici del curs 2021-2022 eren 333 els alumnes pendents de plaça i a l’inici del curs 2019-2020, quan la pandèmia encara no havia fet acte de presència, la xifra d’espera a les escoles bressol municipals de la ciutat arribava a les 338 places, cosa que llança un increment d’uns 200 nens sense plaça aquest curs.

En el còmput global, la demanda de places en escoles bressol de l’Hospitalet ha augmentat un 24% en relació amb el curs passat: hi ha hagut unes 1.220 sol·licituds (986 el curs passat) quan l’oferta total de places a la ciutat és de 755 (770 l’any passat) entre les 16 escoles bressol locals sumades les municipals, les de la Generalitat, les privades sense ànim de lucre i les privades subvencionades per la Generalitat.

Per tipologia d’escoles bressol, les que més pujada en la demanda de places han experimentat són les de la Generalitat (312 sol·licituds, un 43% més que el curs passat), seguides de les municipals (+22%) i les privades sense ànim de lucre (+10%).

«Efecte crida» per la gratuïtat de P2

Per franges d’edat, l’augment de demanda més important s’ha produït en la de 2 a 3 anys (en escoles bressol municipals, 371 sol·licituds davant les 293 del curs passat o a les 294 del curs 2019-2020), fenomen que l’Ajuntament de l’Hospitalet atribueix a un «efecte crida» causat per la nova gratuïtat del curs arran de la subvenció, a càrrec de la Generalitat, del terç de 1.600 € per cada plaça que fins ara sufragaven les famílies.

Aquest ‘efecte crida’ de sol·licituds derivat del nou finançament d’Infantil 2 a les escoles de titularitat pública «fa que les llistes d’espera siguin encara més nombroses», assegura l’informe municipal de l’Hospitalet d’aquest inici del curs.

El regidor d’Educació de l’Hospitalet, David Quirós, critica la manera en com s’ha posat en marxa la gratuïtat de P2. «La Generalitat no aposta per construir escoles bressol a la nostra ciutat i, sense universalitzar el servei, és a dir sense crear les places pertinents, no és possible donar resposta a l’augment de sol·licituds», assegura Quirós.

El regidor reconeix que l’administració local explora la construcció de nous centres i també la del ‘model Santa Coloma’, ciutat que ha municipalitzat la gestió de vuit escoles bressol, dues vies que són «lentes i complexes». Mentre les places locals no creixin, «les famílies que es queden es veuran obligades a pagar parcialment, ja que hauran d’accedir a alguna escola bressol privada o subvencionada, on P2 no és totalment gratuït», conclou Quirós.

Crítiques del món local a Educació

A finals de juny, quan algunes ciutats catalanes ja entreveien increments a les sol·licituds de places d’escoles bressol municipals, el diputat d’Educació de la Diputació de Barcelona (governada per PSC i Junts), l’exalcalde de Mollet del Vallès Josep Monràs (PSC), ja va criticar Educació, conselleria avui a càrrec d’ERC, pel potencial «efecte crida» que podia causar la subvenció de P2.

«¿Qui dirà a les famílies que no han entrat a les escoles bressol? Els ajuntaments», afirmava llavors Monràs, que també alertava que la Generalitat únicament cobriria el cost d’escolarització, si bé «els ajuntaments continuaran costejant les factures de subministraments, manteniment, neteja o suports addicionals per a alumnes amb necessitats específiques».

Notícies relacionades

A aquesta visió s’afegeix Quirós. «Tot i que la competència és de la Generalitat, som els ajuntaments els que hem d’atendre les famílies que, amb bon criteri, es queixen de no haver aconseguit plaça malgrat l’anunci de gratuïtat de P2», sentencia el regidor de l’Hospitalet.

Llegeix totes les notícies de l’Hospitalet de Llobregat a EL PERIÓDICO l’Hospitalet

Temes:

Barcelones