El Periódico de L'Hospitalet

Hospitalet

Al Parlament

‘Cas Consell Esportiu’: Graells apunta a una «caixa b» després del recent arxiu de la causa contra Núria Marín

  • El denunciant, exmembre del PSC i ara alcaldable d’ERC a l’Hospitalet, afirma una comptabilitat paral·lela i incideix en la responsabilitat política de l’alcaldessa

  • Els socialistes encapçalen l’exoneració de la regidora i titllen Graells de parcial, retraient-li «qualificar fets» quan el cas és als tribunals

‘Cas Consell Esportiu’: Graells apunta a una «caixa b» després del recent arxiu de la causa contra Núria Marín

ACN

2
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +

La Comissió d’Afers Institucionals del Parlament de Catalunya ha tornat a ser escenari aquest dijous, després de la compareixença el juliol de l’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín, d’apregonament en les qüestions polítiques que es deriven de la causa judicial que investiga suposats delictes de malversació, prevaricació, tràfic d’influències i falsedat documental en el si del Consell Esportiu de l’Hospitalet de Llobregat.

En aquesta ocasió, el compareixent ha sigut Jaume Graells, denunciant i alertador de les possibles irregularitats que el maig va emprendre el gir de convertir-se en l’alcaldable d’ERC a l’Hospitalet després d’haver militat durant anys a les files socialistes.

Graells ha centrat la seva intervenció en el Parlament a relatar les suposades irregularitats –les quals ha catalogat de «corrupció» – a càrrec dels investigats en la causa judicial oberta, entre els quals es troben els excàrrecs socialistes Cristian Alcázar, ex segon tinent d’alcaldia, i Cristóbal Plaza, exregidor i exdirector del Consell. La causa penal contra l’alcaldessa Marín va ser arxivada a principis de juliol per considerar la jutge que la regidora no va incórrer en el delicte d’omissió de persecució d’altres delictes.

El republicà no ha dubtat en afirmar l’existència d’una «caixa b» de comptabilitat paral·lela en efectiu en el si del Consell Esportiu, una cosa que li han retret des de les files socialistes perquè «aquí no venim a qualificar fets, una cosa que li correspon a la justícia, sinó a debatre’ls políticament». El portaveu socialista, David Pérez, li ha tret importància a «l’existència d’una caixa amb efectiu» i ha condicionat les declaracions de Graells als seus «interessos polítics» com a nou líder d’ERC a l’Hospitalet.

Així mateix, Graells ha carregat contra l’alcaldessa Núria Marín per no haver cessat, en el moment en què ell li va traslladar els fets (momentum que ha simbolitzat mostrant en el Parlament el mateix arxiu que li va entregar a Marín), als càrrecs socialistes que posteriorment van dimitir pel seu propi peu, una línia de reprovació política que ja va hissar en les seves indagacions la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal de la Policia Nacional (UDEF). Tot i així, segons Graells, Marín «també va ser enganyada» respecte al suposat acomiadament simulat pel qual Cristóbal Plaza suposadament va cobrar una indemnització fraudulenta de 47.000 euros.

La protecció dels alertadors

Durant la seva intervenció, Graells ha fet al·lusió a les crítiques que va rebre després de la denúncia del ‘Caso Consell Esportiu’, les quals van arribar fins i tot a l’ostracisme polític. «Vaig denunciar en el meu partit [el PSC] fins a tres vegades les irregularitats i mai se’m va escoltar», ha conclòs Graells, crític amb el «clientelisme» a l’Hospitalet de Llobregat.

Notícies relacionades

Arran de la seva exposició, els grups del Parlament han coincidit en el reforç de la protecció dels alertadors que denuncien praxis relatives a la corrupció, sobre els quals el Govern ja ha aprovat recentment un projecte de llei.Dolors Sabater, exalcaldessa de Badalona i ara diputada de la CUP, ha aprofitat per encapçalar el municipalisme i destacar la importància de preservar els drets dels que fan públiques les irregularitats entorn de la gestió municipal, al·ludint a ciutats on la corrupció ha sigut present, com a Santa Coloma de Gramenet (‘Pretòria’) o Sabadell (‘Mercuri’).

Llegeix totes les notícies de l’Hospitalet de Llobregat a EL PERIÓDICO l’Hospitalet