El Periódico de L'Hospitalet

Hospitalet

Conflicte intern

Quatre associacions veïnals de l’Hospitalet denuncien que la FAV se salta els estatuts

  • Les organitzacions de la Florida, Collblanc-Torrassa, Bellvitge i Santa Eulàlia reclamen que es convoqui l’assemblea general per retre comptes

  • El president de la Federació afirma que no s’ha fet per la situació sanitària i que tenen pensat realitzar-la a finals de setembre o octubre

Quatre associacions veïnals de l’Hospitalet denuncien que la FAV se salta els estatuts

Aviv La Florida (Cedida)

4
Es llegeix en minuts
Elena Martínez
Elena Martínez

Periodista

ver +

Quatre associacions veïnals de l’Hospitalet de Llobregat (Barcelonès) van publicar un comunicat el passat 8 de juliol on acusaven la Federació d’Associacions de Veïns (FAV) de l’Hospitalet d’estar «saltant-se els estatuts» per no convocar l’assemblea general i el seu president, Manuel Piñar, de prendre decisions posant per davant els seus «interessos personals, polítics i econòmics».

El passat 3 de juny, aquestes mateixes quatre associacions de veïns (l’Aviv La Florida, l’Aviv Santa Eulàlia, l’Aviv Collblanc-La Torrassa i l’Aviv Bellvitge) havien demanat a la FAV una assemblea general extraordinària i aquesta no es va convocar –l’última vegada que es va convocar va ser el 2019. Al no rebre resposta, a principis de juliol, les quatre entitats van emetre un comunicat denunciant la situació i afirmant que «no s’han seguit els estatuts» de la Federació, on s’indica que, quan un 10% d’associats demanen una assemblea, s’ha de convocar en un termini de 30 dies després que es presenti la sol·licitud.

Pedro Luna, portaveu i expresident de l’Aviv La Florida, insisteix que «emparant-nos en l’estatut si es demana, s’ha de convocar en un termini de 30 dies, et sembli bé o no». Les associacions veïnals denunciants apunten que entenen que l’any passat no es convoqués a causa de la situació sanitària derivada de la Covid-19, però asseveren que «no hi ha justificació» en la no-convocatòria aquest primer semestre de l’any ja que han proposat alternatives, com convocar-la telemàticament.

Per la seva banda, Manuel Piñar indica que tenen pensat convocar una assemblea quan la situació de la pandèmia remeti «entre finals de setembre i octubre». Assenyala i justifica que no s’ha convocat «per la situació en què ens trobem i perquè no ens podem reunir més de deu persones» i que realitzar-la de manera telemàtica fa que s’excloguin algunes associacions que «no dominen l’àmbit telemàtic» i prefereixen esperar per evitar que associacions quedin fora «per falta de coneixement o de recursos».

No obstant, Khristian Giménez, membre de la junta de l’Aviv Santa Eulàlia, insisteix que no és viable que portin gairebé dos anys sense veure l’informe de gestió ni les finances i, per la seva part, Luna afegeix que «és l’únic que demanem parlar a l’assemblea, l’únic punt que és veure l’informe de gestió». Així, Giménez remarca que «al final nosaltres seguim paguem la quota religiosament i no tenim ni ‘inputs’».

«Irregularitats i mala gestió»

Les tensions entre algunes associacions veïnals de l’Hospitalet de Llobregat i la FAV venen de temps enrere i, de fet, aquest no és el primer conflicte públic que ha tingut lloc aquest any en l’ecosistema veïnal de la segona ciutat de Catalunya. El passat 15 de maig, l’Aviv La Florida va convocar una assemblea per elegir una nova junta, dos dies després de la reunió, el compte oficial de Twitter de la FAV va publicar que no la reconeixien perquè «no s’havia convidat el 50% dels socis».

Piñar afegeix també que no «és gens lògic» reconèixer una junta «on s’han comès una sèrie d’irregularitats com no convocar els socis per escrit». Les irregularitats de què parla el president de la FAV arremeten contra la ‘defensa’ de l’Aviv La Florida, que diu que els socis que no estaven a corrent de pagament no podien ser convocats, però Piñar insisteix que sí, i que aquells que no són al corrent de pagament no tenen dret a vot, però que cal convocar-los.

Les associacions en el comunicat denuncien també aquesta situació i tenen clar que «això és l’opinió personal del president que està convertint-la en l’oficial». D’aquesta manera, el president de la FAV insisteix que «la part interessada és la de La Florida», que, segons comenta Piñar, «han fet una cortina de fum per cobrir les seves irregularitats i incompetència. Han sigut tan mals gestors que han perdut el seu local social».

Renovació i diferències generacionals

La nova junta ‘no reconeguda’ de l’Aviv La Florida la presideix Julia Portal, de 24 anys. Luna afirma que hi ha una sensació per part dels càrrecs de la FAV i de diferents persones que fa anys que estan dins de diferents associacions que tenen «preocupació» per l’entrada de gent jove i que «no estan acostumats que ningú els porti la contrària, si no hi ha un relleu de gent jove, això morirà».

Des de les associacions denunciants expliquen que els temes que s’han tractat últimament a la FAV han sigut temes de sanitat pública, pensions i la vivenda. Part de les associacions signants del comunicat volen que es renovi la Federació i que hi hagi diversos temes a tractar que consideren rellevants. «No s’ha parlat de la massificació, dels espais verds... de res», afegeixen. 

Notícies relacionades

En aquest sentit, les associacions assenyalen que no entenen la situació actual amb la FAV: «La sensació que fa estar a la federació és no entendre què és, què fa, ni què hauria de fer».

Més notícies de l’Hospitalet a l’edició local d’EL PERIÓDICO